Koning Fillip deelt opnieuw kwistig prijzen uit aan zakenlui

Koning Filip heeft opnieuw kwistig prijzen en beloningen uitgedeeld aan Vlaamse zakenlui en politici.

Zo werden Nicolas en Marc Saverys benoemd tot de graad van Commandeur in de Leopoldsorde. Marc, Nicolas en zus Virginie Saverys zijn de nazaten van Bernard Boel, de stichter van de scheepswerf in Temse. Ook Hendrik Verkest kreeg deze graad.

De koning benoemde ook edellieden Nicolas en Amaury de Crombrugghe tot de graad van Officier in de Orde van Leopold II. Thierry Speeckaert werd bevorderd tot de graad van Officier in de Orde van Leopold II. Patrick Maselis werd bevorderd tot de graad van Officier in de Leopoldsorde.

De informatie werd vandaag in het Staatsblad gepubliceerd. Door deze beloningen bindt het koninghuis Vlaamse zakenlui en politici aan zich. Een vraag is wel of een benoeming in de Orde van Leopold II geen vergiftigd geschenk is gezien de controverse rond deze bebaarde koning. In het parlement discussieert een Commissie zelfs over de rol van Leopold II in Congo.

De Orde van Leopold II is een Belgische, van oorsprong koloniale, burgerlijke orde die in 1900 door koning Leopold II van België werd ingesteld in de Onafhankelijke Congostaat, die zijn privébezit was. De Orde wordt nu aan burgers en militairen voor bijzondere diensten aan de koning en als “teken van zijn persoonlijke hoogachting” verleend. De ridders moeten veertig jaar oud zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More