Koning Filip begrijpt verontwaardiging over bouwvergunning niet

Bewoners van het Franse eiland Ile d’Yeu zijn boos en verontwaardigd over de bouwvergunning voor Philippe de Belgique, alias ‘Philippe Legrand’, wonende in de Rue Brederode te Brussel. Legrand is een schuilnaam die koning Filip gebruikt.

Volgens Ouest-France bezit Filip er een woning in een beboste omgeving. Een in augustus 2020 aan Filip verleende bouwvergunning voor een uitbreiding van het pand (résidence secondaire volgens de akte) krijgt een uitzondering. De in 1985 ingevoerde ‘loi littoral’ legt vast wat wel en niet mag bij de toeristische uitbouw van Franse kustregio’s. De wetgeving verbiedt gebouwen van meer dan dertig vierkante meter in beboste gebieden. De vergunning die aan ‘Phillipe Legrand’ is verleend betreft een bijgebouw van veertig vierkante meter, ofwel tien m² te veel.

Filip mag volgens Ouest-France toch groter bouwen dan toegelaten. De reden? Het gaat om ‘algemeen belang’ omdat het gebouw de lijfwachten van de koninklijke familie moet huisvesten. De lokale prefectuur zou hiervoor het licht op groen hebben gezet. Dit neemt niet weg dat sommige eilandbewoners het hebben over “een koninklijk voorrecht”.

Filip zelf begrijpt de heisa niet. “Mijn papa heeft een villa gekocht in Zuid-Frankrijk. Dan heeft hij de villa van de buren gekocht. Tot slot was er nog een buur die zijn huis eerst niet wilde verkopen. Mijn papa heeft dan eens flink gebruld en een dikke geldbuidel op de tafel van die Fransman gegooid. Dan heeft hij een natuurgebied achter de villa in beslag genomen en een landweg afgesloten. De inwoners daar waren woedend. En ik wil enkel een stukje bijbouwen aan mijn kleine vakantiewoning. Dat is niet eerlijk.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More