Komt het coronavirus nu uit Chinees labo of uit een Amerikaans?

Chinezen weigeren nieuw onderzoek.

Terwijl je in Frankrijk – op straffe van 1.000 euro – je privilegepas moet tonen om een koffietje te drinken, kan je in China zonder meer een dansje placeren. Zonder mondmasker, zonder afstand houden. Doch, iedereen herinnert zich de eerste beelden van het dodelijke virus. Chinezen vielen gewoon dood op de straat en werden als aangereden egels achtergelaten.

Maar, al snel bewees China dat het beste land van de wereld is, richtte megalomane noodhospitalen op – kijk eens wat wij allemaal kunnen – en roeide het virus uit. Geen enkel ander land in de wereld ontkwam zo spectaculair aan het virus en haar varianten. Het bewijs was geleverd: China is de beste.

Zoals we ondertussen weten, vertellen cijfers de waarheid en tonen ze ons de weg naar de toekomst. Kijk maar: in ons land is bijna 50 procent gevaccineerd, wonen er 11 miljoen mensen en vielen er 25.213 doden. In China wonen zo’n 1,4 miljard mensen en vielen er 4.848 doden terwijl maar 16 procent gevaccineerd is. Klopt er iets niet? Komt het virus dan toch uit een labo en niet van een vuil dierenmarktje?

De WHO probeerde dat al eerder te achterhalen, maar wachtte lang genoeg zodat China de boel kon opkuisen en haar eigen verhaal kon maken omdat aan de onderzoekers over te maken. Maar WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus riep vorige week op tot een audit van de laboratoria rond Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak, meer bepaald de laboratoria waar de eerste gevallen van Covid-19 zijn geïdentificeerd. Nog eens gaan kijken dus.

Doch, China heeft donderdag afwijzend gereageerd op een voorstel van de Wereldgezondheidsorganisatie om verder onderzoek te doen naar de oorsprong van de coronapandemie. Volgens de Chinezen moet er niet hun laboratoria worden gezocht, maar in het laboratorium van Fort Detrick in de Verenigde Staten. Dat laboratorium ligt in de buurt van Washington en vormt het hart van het Amerikaanse onderzoek naar bioterrorisme. Volgens de nationalistische Chinese krant ‘Global Times’ hebben vijf miljoen Chinese internetgebruikers een petitie ondertekend om een onderzoek in te stellen naar Fort Detrick.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More