Komen er boetes voor wie zich niet laat testen?

“De sjoemelaars moeten eruit.”

5.000 mensen in quarantaine voor een skireisje, het zet bij veel mensen kwaad bloed. Ook bij de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) die zo snel mogelijk boetes wil voor wie terugkeert uit een rode zone in het buitenland, maar zich niet laat testen. De regels zijn duidelijk, maar de handhaving loopt mank. Het systeem kan nog altijd omzeild worden.

Door het nieuwe preventiedecreet – dat volgens het grondrechtencollectief ‘Geenvodjepapier.be’ in strijd is met de grondwet – krijgen burgemeesters de namen door van inwoners die in afzondering moeten. Wie de quarantaine niet naleeft, kan worden beboet. Maar voor wie zich niet laat testen – wat ook verplicht is – zijn er bizar genoeg geen sancties mogelijk. Volgens de jongste cijfergegevens van Sciensano gaat het om zo’n vier op de tien reizigers.

Van Quickenborne denkt aan een boete van 250 euro, wat gelijk is aan de boete die opgelegd wordt bij een overtreding van de andere coronaregels. Het opsporen van de overtreders is makkelijk. “Wie vandaag naar België terugkeert, heeft geen andere keuze dan het Passenger Locator Form in te vullen. Op basis van dat formulier krijg je een code toegestuurd die recht geeft op twee terugbetaalde coronatesten”, aldus Van Quickenborne. “Onze systemen weten wie die codes niet gebruikt.”

Alleen op juridisch vlak wringt het schoentje nog. Een coronatest is een “medische handeling”. Er moet nog bekeken worden hoe dat wettelijk afdwingbaar kan worden gemaakt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More