Koen Geens vindt het zijn plicht om niet te panikeren en doet niets

Geens draait met de wind als een slapende windhaan.

Twee dagen geleden wist Geens nog te melden dat er geen ‘foreign terrorist fighters’ in Al-Hof zaten, al waren toen al twee veroordeelde Belgische IS-vrouwen op de vlucht.  Het waren diezelfde arme vrouwen die hij terughaalde naar hun geliefde vaderland België, omdat zij op hun plezierreisje in Syrië gestrand waren. Geens geloofde immers niet dat de vrouwen tot terreurdaden in staat zouden zijn, ook al vertelde IS zelf dat ze Belgische vrouwen hadden getraind.

Vandaag weten we dat de vrouwen weer door hun touroperator IS zijn opgevangen, maar ook nu voor Geens geen reden tot paniek. Let wel: Geens geeft toe dat de ontsnapte gevangen nog ‘onder invloed van de ISIS-ideologie zouden kunnen zijn’. Maar Geens die met gesloten ogen graag in volzinnen spreekt, meent dat het bijzonder moeilijk zal zijn voor hen om terug te keren naar Europa.

Dat Geens een gespecialiseerde dienst voor zich heeft, het OCAD, dat zonder meer wijst op een potentiële dreiging, lijkt hem niet te verontrusten. OCAD meldt overigens dat IS-strijders, waaronder Belgen, met een ‘hoog risicoprofiel’ op vrije voeten zijn. “Zolang de deal met Turkije over de vluchtelingen standhoudt, is het weinig waarschijnlijk dat ze ongemerkt en ongecontroleerd het Europese vasteland kunnen bereiken”, zegt Paul Van Tigchelt van OCAD. “Maar u hoort mij goed: het is niet onmogelijk.”

Geen probleem voor Geens. Hij vertrouwt op de grootmachten die er volgens hem alle baat bij hebben om de kampen en gevangenissen goed te bewaken.

Een goed idee van Geens en een haalbare kaart, want een lege gevangenis lijkt me niet zo moeilijk om te bewaken. Toch?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More