Koen Geens (CD&V) wil een hoger loon voor gevangenen

Vrijkomen met wat zakgeld verkleint de kans op herval.

Op 1 januari werd het loon van gedetineerden die in de gevangenis werken voor een eerste keer verhoogd. Die verhoging kwam er op initiatief van Geens (CD&V) die toen ontslagnemend was. Voortaan verdienen gevangenen 0,75 om te helpen in de keuken of om een opleiding te volgen. Wie voor een extern bedrijf werkt, kan tot 4 euro per uur verdienen. Geens wil die bedragen nog optrekken, maar een regering in lopende zaken heeft daar niet de bevoegdheid voor.

De kamercommissie Justitie vindt werken en een opleiding volgen in gevangenis een belangrijke voorbereiding op de later re-integratie. Wie werkt in de gevangenis verdient gemiddeld 200 tot 275 euro per maand. Daar kunnen ze spullen van kopen in het winkeltje van de gevangenis zoals sigaretten, frisdrank en shampoo of ze kunnen er een tv mee huren voor in de cel. Maar ook de strafuitvoeringsrechtbank controleert het inkomen en kan een deel van het geld opeiesen voor het betalen van de burgerlijke partijen.

Op dit moment zijn er ongeveer 4.500 gevangen die in ons land een uitkering krijgen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More