Klimaatopwarming kan leiden tot wijntekort

Binnenkort geen wijn voor Valentijn

Door de wereldwijde stijging van de temperatuur, is de mogelijkheid groot dat de oppervlakte geschikt voor wijnbouw met de helft zal dalen, dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Columbia. 

Het is al langer geweten dat de variatie aan gewassen belangrijk is om de landbouw bestendiger te maken tegen klimaatverandering. Er bestaan verschillende varianten die in de meest uiteenlopende omstandigheden verbouwd worden.

De wetenschappers van de Universiteit van Columbia onderzochten de 11 belangrijke druivensoorten zoals bijvoorbeeld chardonnay, merlot, pinot, noit en cabernet sauvignon. Voor elk soort druif noteerden ze onder welke omstandigheden ze bloeien en rijpen bij het klimaat van 0,2 en 4 graden. Zo konden ze concluderen welke varianten onder welke omstandigheden kunnen overleven in de toekomst. Er bestaat een mogelijkheid om de wijnbouw aan te passen aan de stijgende temperatuur, maar daarvoor moeten de nodige stappen worden genomen en moet er gekeken worden naar de klimaatverandering.

Hoewel we de klimaatverandering niet volledig kunnen tegenhouden en dus wijnregio’s zullen krimpen, kunnen we de verliezen wel beperken. Bij een opwarming met 2 graden kunnen we met de juiste aanpassingsstrategie 24 procent van de oppervlakte ‘redden’. Het zijn vooral de gebieden die nu al erg warm zijn die de grootste gevolgen zullen dragen, omdat ze nu al met hittebestendige oplossingen werken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More