Kliklijnen, drones en warmtezoekers, het begin van een politiestaat

Minster De Crem (CD&V) krijgt kritiek voor zijn ‘rigoureus’ initiatief.

In een stevige omzendbrief spoort minister De Crem de politie aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus “rigoureus en ongenuanceerd” toe te passen. De brief is echter bij de regeringspartijen in het verkeerde keelgat geschoten, want De Crem stuurde het ding rond zonder hun medeweten.

De Crem staat er voor bekend om cavalier seul te spelen. Volgens Aalterse tegenstanders houdt hij niet van het debat en drukt hij als burgemeester zijn gedacht door zonder motivatie. Dat leverde het gemeenthuis van Aalter de bijnaam ‘het Cremlin’ op.

Maar, als de burgers zich moeten houden aan de regels, dan moet – volgens collega-politici – een minister dat ook. “Deze volmachtenregering moet Corona bestrijden, geen politiestaat organiseren”, zegt Theo Francken in een Tweet. Hij heeft dan over de drones, warmtezoekers en kliklijnen. Francken vindt het bovendien onaanvaardbaar dat de politie zonder huiszoekingsbevel een huis mag binnengaan. “De woning is heilig, binnengaan kan niet zonder voorafgaande rechterlijke toetsing”, aldus Francken.

Velen vinden de maatregelen hypocriet.Dus: de politie mag op dit ogenblik controleren om tweedeverblijvers te betrappen én te beboeten. Maar de politie mag (en mocht ook in het verleden) NIET controleren op onderduikende onwettige illegalen en sans-papiers. In wat voor een bananenkoninkrijk leven wij eigenlijk?” Lezen we.

 

Sammy Mahdi (CD&V) noemt het dan weer “stasi-praktijken”. Is die niet van dezelfde partij als De Crem dan? Ach ja, van die kliklijn is volgens een woordvoerder van De Crem geen voorstander. Met de andere maatregelen heeft dan weer geen problemen. Volgens de minister heeft een deel van de bevolking het jammer genoeg nog altijd niet begrepen.

Het mes snijdt aan twee kanten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More