Kleinste stadje ter wereld telt maar 17 inwoners (video)

Is het dichtsbevolkte eiland ter wereld wat te rumoerig naar jouw smaak, verhuis dan meteen naar Kroatië.

Het Kroatische Hum is met zijn zeventien inwoners de kleinste stad ter wereld volgens het Guinness Book of Records. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, heeft het plaatstje een eigen stadhuis en kerk. Aanvankelijk werd de stad opgericht als verdedigings- of uitkijktoren. Omdat de stad al dateert van in de Middeleeuwen, voelt het alsof je weer terug in de tijd bent als je door de straten loopt. Het lijkt op een prachtig landschap voor een ridderlijk verhaal. Ook heeft de stad door de jaren heen een flinke opknapbeurt gekregen om toeristen te lokken.

Zestien inwoners moeten luisteren naar één dorpshoofd en wonen in een totaal van 12 huizen. Een wandeling door de hele stad duurt letterlijk niet langer dan tien minuten, maar er zijn niet veel mensen die zo maar ‘doordraven’, aangezien er veel bezienswaardigheden schuilen. De stad bestaat uit maar drie parallelle huizenrijen, twee dwarsstraten en een trapeziumvormig plein waar ook de stadspoort zich bevindt. Daardoor wordt de oersfeer bewaard, en in de versleten stenen tegels kan je als het ware eeuwenoude verhalen lezen.

Prachtige stad, alleen jammer van die ene hangjongere.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More