Klacht over Peter Van de Veire bij Vlaamse Ombudsdienst

Een luisteraar van de VRT diende een klacht in bij de Vlaamse Ombudsdienst (2020-6236). De luisteraar vond het niet kunnen dat Peter Van de Veire tijdens zijn MNM-Ochtendshow van 11 september 2020 zijn luisteraars criminelen en perverten noemde.

Zoals de VRT in het Bemiddelingsboek schrijft, heeft de Vlaamse Ombudsdienst een belangrijke nuance toegevoegd aan het eerstelijnsantwoord van de VRT. Die toevoeging door de Vlaamse Ombudsdienst stelt in de kern vast dat Peter Van de Veire zijn woorden uitsprak en voorbereidde “in de onmiddellijke nasleep van het nieuws dat de commotie inmiddels had geleid tot een klacht met burgerlijke partijstelling van de kant van één van de andere betrokken bekende Vlamingen”.

De Vlaamse Ombudsdienst heeft de VRT erop gewezen dat van dat ogenblik af, de waarheidsvinding en verdere strafrechtelijke vordering en afhandeling in handen liggen van het gerecht. Van de openbare omroep wordt op zo’n moment serene sensibilisering verwacht. Wat niet verwacht wordt is dat de omroep blijft herhalen dat de sensibilisering zeer goed voorbereid werd, wanneer de klacht precies luidt dat een rechtstreeks bij de commotie betrokken VRT-medewerker zich via de openbare omroep tot zijn luisteraars en kijkers richt met woorden die neerkomen op een kwetsend moreel oordeel (“Dat is ook een beetje pervers”) en een beschuldiging (“Dat is pas echt crimineel”).

Bij de beoordeling van die sneer, heeft de Vlaamse Ombudsdienst ermee volstaan te verwijzen naar de wijze waarop publieke instanties als hoven en rechtbanken of ombudsdiensten, maar ook de openbare omroep, de vertaalslag maken van de onvrede, de boosheid, de schaamte of het verdriet van zovele andere medeburgers. Die vertaalslag leert “sneren dient het sensibiliseren niet.” Vrij vertaald: wat Van de Veire deed was niet echt verstandig volgens de Ombudsdienst.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More