Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Keyware-foefelaar foefelt lustig verder

Stefan Lambrechts - 26-07-2021

In 2017 wist Unizo zo’n 150 klachten tegen Keyware, met Stephane Vandervelde aan het roer, te verzamelen. Toch doet diezelfde Stephane Vandervelde tot op vandaag rustig verder met zijn oplichtingspraktijken voor gevorderden…

Keyware is een betaalterminalleverancier. Een kleine vijf jaar geleden regende het klachten over het bedrijf. De klantenservice was onbereikbaar, er ging geld naar verkeerde rekeningen en bovenal: Keyware stelde wurgcontracten op.

Vertegenwoordigers van het bedrijf lieten, zonder het te vermelden, contracten voor vijf jaar tekenen. Ondernemers die dit – omwille van onder andere de lamlendige service – vroeger wilden stopzetten, hadden een verbrekingsvergoeding van 500 tot 700 – plus BTW – aan hun been. Kwam na de opzegging de betaalterminal niet binnen de drie dagen aangetekend aan bij Keyware, kwam daar nog eens een boete van 1000 euro – ook al zonder BTW – bovenop.

Het bedrijf werd daarvoor eind 2016 veroordeeld tot een boete van 720.000 euro, waarna er bij UNIZO nog veel meer klachten binnenstroomde. Keyware ging echter in beroep, en het Brusselse hof van beroep sprak het bedrijf vrij voor alle aanklachten, zijnde valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht.

Drie maanden geleden werd CEO Stephane Vandervelde – officieel toch – aan de deur gezet bij Keyware.

Beurswaakhond FSMA kreeg namelijk nogal dubieuze geldstromen in de smiezen, en maakte die bevindingen over aan het parket. Stephane Vandervelden had 1,28 miljoen euro ‘geleend’ van Keyware, maar vergat die terug te betalen. De revisor die de boel controleerde, botste bovendien ook nog op andere onregelmatigheden.

Zo was er bijvoorbeeld iets met de verkoop van de bedrijfswagens: die werden voor een zacht prijsje verkocht aan Puttemans Automobiles. Wie is gedelegeerd bestuurder bij Puttemans? Precies: Vandervelde.

Dat bracht het totaal dat Vandervelde aan Kewyware moest terugbetalen, op 1,93 miljoen euro. In eerste instantie besloot de raad van bestuur het vertrouwen in Vandervelde te behouden. Nadien werd in onderling overleg toch beslist om de CEO buiten te bonjouren. Officieel toch, want in werkelijkheid boert Vandervelde er rustig verder. Als CEO, jawel. De man heeft dan ook tien procent van de aandelen van Keyware in handen.

De jongens en meisjes van ‘tScheldt wisten nog meer foefelarij van Stephane Vandervelde te achterhalen. Bij Puttemans Automobiles kàn je auto’s leasen, maar blijkbaar doé je dat beter niet. Zo heeft ‘tScheldt weet van een firma die er wagens leasde. Plots waren er drie leasingwagens foetsjie van de bedrijfsparking – met nog persoonlijke spullen in en al.

Lang moesten ze echter niet zoeken naar die auto’s: al snel kwam er een mailtje binnen van Stephane Vandervelde, dat hij ‘zijn’ auto’s had laten takelen, en dat er 750 euro per stuk aan takelkosten moest betaald worden.

Bij het bedrijf waren ze niet opgezet met met die takelkosten. Ten eerste: al snel bleek dat de wagens helemaal niet getakeld waren, maar dat Vandervelde ze komen halen was met de reservesleutels van de auto’s.

Ten tweede was er een onenigheid over de contracten. Het bedrijf dat de auto’s leasde, was van plan om ze op het einde van het contract over te kopen. Puttemans Automobiles zou toen aangeraden hebben maandelijks meer huur te betalen, om de restwaarde op het einde laag te houden – wat niet onlogisch is.

Net op de einddatum van het contract, had Puttemans Automobiles laten weten dat het volgens het contract niet verplicht was de auto’s – alle drie Mercedessen – voor het restbedrag te verkopen, en dat het dat ook niet van plan was.

Waarom Vandervelde de auto’s dan toch ging halen? Simpel: het bedrijf had jarenlang de maximale leasingprijs betaald, om de restwaarde laag te houden. De auto’s waren dus zo goed als afbetaald, en op de privémarkt nog een boel meer geld waard. Eerst wurgcontracten bij Keyware, en nu bij Puttemans Automobiles dus…

Als daar maar geen nieuw proces van komt. Maar ook bij Keyware zijn ze allicht nog niet aan de nieuwe patatjes. Cassatie verbrak namelijk zopas bovenvermelde uitspraak van het Brussels hof van beroep. Het ganse proces zal overnieuw gedaan worden, maar dan voor de Antwerpse rechtbank. Mogelijks komen er dan nog nieuwe dingen aan het licht. Zoals bijvoorbeeld: de gròte grote baas van Keyware – Guido Van der Schueren – die zogezegd van niks weet over de strapatsen van Stephane, maar hem achter de schermen het hand boven het hoofd houdt. Of van allerhande kleinere vennootschappen – onder de grote vennootschappen – die er op los factureren, om vervolgens de buit te verdelen tussen Stephane Vandervelde, diens partner-in-crime Giovanni Verborg en nog andere kompanen.

Ben jij ook gerold door Vandervelde en de zijnen? Dan mag je ons dat altijd laten weten op [email protected]

Oplichting Stephane vandervelde Keyware Puttemans automobiles Giovanni verborg

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken