Kerstmis neem je een Brit niet zomaar af

Europa sluit angstig de grenzen voor nieuwe coronavariant.

Marc Van Ranst deed aanvankelijk eerder laatdunkend over het gemuteerde coronavirus. ”Virussen muteren constant, wij zijn vooral bezorgd om de stijgende cijfers in ons land”, zei de zelfzekere viroloog. Ze hadden dat virus hier ook al gezien.

Maar toen een dag later het ene na het andere land de grenzen sloot voor het Verenigd Koninkrijk, stelde Van Ranst (weer eens) zijn mening bij. In het VTM NIEUWS bleek hij zich plots zorgen te maken. Het gemuteerde virus heeft een manier gevonden om gemakkelijker binnen te geraken bij de mens en kan dus meer cellen infecteren. Mensen die besmet zijn met het gemuteerde virus hebben dus een grotere virale lading. Als er meer viruspartikels worden aangemaakt, kunnen die zich ook makkelijker verspreiden. “En dat betekent niet veel goeds”, aldus Van Ranst. Op de vraag of de vaccins ons tegen deze nieuwe variant beschermen, luidt het antwoord: “Hopelijk wel.” Echt geruststellend klinkt dat niet.

En dus isoleert Europa het Britse eiland volledig. De Britten zijn (bijna) nergens meer welkom. Maar het ergst van al is dat de Brit zijn Kerstmis wordt ontnomen. Dat zou Johnson wel eens zijn politieke kop kunnen kosten.

Je kan je vragen stellen over de drastische maatregelen die plots worden genomen. Wat weten we niet, of mogen we niet weten? Volgens Van Ranst gooit men uit voorzichtigheid de grenzen dicht. “Uit voorzorg, dat is een goede maatregel.”

‘Uit voorzorg’ een Engelsman zijn Kerstmis afnemen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More