Kapster uit Hamme kleedt zichzelf wel uit

‘Do Mustache’ – die zelf snorloos is – protesteerde onlangs in d’r evakostuum tegen de coronamaatregelen, en ze haalde daarmee het nieuws. En nu schittert de kapster als onze Girl Next Door!

Je bent kapster in Hamme. Hoe kwam je daar terecht, en hoe is het om daar kapster te zijn?
DO:
 “Ik woon en werk al heel m’n leven in Hamme. Ik heb hier ook al bijna acht jaar mijn eigen shop, The Mustache Company. Ik ben hier de barbier. Ik knip, trim en scheer de haren en baarden enkel en alleen van mannen.”

“Een hammenaar is iemand die je niet snel uit z’n nest krijgt. Lukt je dit wel, dan keert meestal de wuiten terug. Ik kies er persoonlijk voor om dicht bij huis te werken, dit alleen al omdat je me niet elke morgen in het verkeer krijgt. Wist je trouwens dat ik nog nooit een dag met de auto gereden heb?”

Je ging eind vorige maand naakt op je social media uit protest. Vertel daar eens wat meer over?
DO: “
Klopt! De staat kleedt ons letterlijk uit. Onze zaak moest net als vele anderen gesloten blijven, terwijl we daar niet de juiste steun voor krijgen. We worden dus letterlijk uitgekleed. Ik wilde dit statement even delen op social media, maar nooit gedacht dat dit de media zou halen. #samensterk was een hashtag die ik daarvoor gebruikte. En het klopte nog ook. Massaal zijn collega’s en mede-contactberoepen gevolgd en protesteerden net zoals ik naakt op hun sociale media.Van een statement gesproken, toch?”

Hoe probeer je nu de eindjes aan elkaar te knopen?
DO: “
Wij leven voor de moment meer basic. In de zin van: we geven geen geld uit aan onnodige dingen. Het is bijvoorbeeld nu niet de moment om een nieuwe tv te kopen, al zou ik die wel heel graag willen. Snap je? Wij hopen vooral op meer steunmaatregelen, zodat we elke dag kunnen blijven overbruggen.”

We spraken onlangs met een tattoo-artiest, die collega’s had die omwille van de maatregelen en de financiële miserie die daar uit voortvloeit zelfs aan zelfmoord dachten. Ken jij ook collega-kappers die het zo zwart inzien?
DO: “
Persoonlijk ken ik niet zo iemand. Ik lees hier en daar wel noodkreten van kappers die het niet meer zien zitten, maar ik denk dat de meerderheid hier niet over zal praten. Ik vrees wel hier en daar nog enkele collega’s of kennissen te verliezen, blijkbaar hebben niet alleen de zelfstandige het moeilijk met al die maatregelen. Ook mijn collega’s die in bijberoep zijn, zien het leven niet zo rooskleurig meer.”

Hoe zijn de vooruitzichten? Wanneer denk je weer open te mogen?
DO: “
Goh, eerlijk geen idee. Dit jaar zullen we alleszins onze deuren niet meer mogen openen, of dit januari, februari en of maart zo zal zijn daar wil ik nu effe niet over nadenken. Ik hoop alleen dat ik mijn team volgend jaar terug aan het werk kan stellen.”

Wat doe je nu in je ‘onvrijwillige vrije tijd’?
DO: “
Eigenlijk een beetje van alles. Ik ben een bezig bijtje, en altijd wel bezig met iets. Tijdens de eerst lockdown was ik veel op m’n dakterras-tuintje bezig met bloemen, planten en aardbeien te kweken. Ook deed ik thuis aan sport en werd ik door m’n beste vriendin uitgedaagd om ‘sport challenges’ te doen. Sindsdien drink ik ook elke dag water dat is dan een soort challenge voor mezelf.”

“Af en toe verveel ik me wel eens waardoor ik soms 2 keer per dag in bad ga. Tja dat mag je dan officieel klasseren als verslaving. Nu het kouder is, hou ik me vooral binnenshuis bezig. Zo werk ik achter de schermen aan m’n eigen shop The Mustache Company en help mee aan een webshop voor haar- en baardproducten Hier en daar verander ik ons interieur en dat van de barbershop, waar ik enkele muren behangen heb met oude kranten uit 1954: dit kan je op een van de foto’s terugvinden. We hebben er dus een echte eyecatcher bij. Ik heb nog wel ideeën maar die zien jullie pas van zodra we eindelijk terug open mogen.”

Heb je geen klanten die je vragen om hen ‘stiekem’ te knippen?
DO: “Goh, ja, dat wordt weleens gevraagd. Maar vele klanten vragen vooral wanneer we open mogen, je merkt dus dat ze ongeduldig beginnen worden. Voor hen heb ik een boodschap: nog heel eventjes geduld mannekes, volgend jaar komen we zeker en vast allemaal terug samen.

Speciaal voor ons, trok Do haar evakostuum opnieuw aan. Fotograaf Sammy Bruggeman legde dit vast op de gevoelige plaat, en ook bij de buren – bij B&B La Corderie – werden enkele foto’s genomen.

15

Image 15 of 15

 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More