“Kappers open? Vergeet het maar”

“De derde golf is begonnen en het wordt de ergste van de drie.”

“Over twee weken gaan we wat meer gaan weten over wat er – in ons land en in andere landen – met die nieuwe varianten aan het gebeuren is“, zegt Marc Van Ranst. Nochtans is er al meer dan een maand sprake van zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant. Volgens Van Ranst komt het door het reizen dat die varianten de kans hebben gekregen om hier te woekeren. “Het was te vermijden geweest indien we niet gereisd hadden, zoals de virologen al maanden vroegen” , aldus Van Ranst.

Ondertussen wordt er door virologen alweer een apocalyptisch beeld opgehangen van onze nabije toekomst. Weekcijfers worden meteen weer dagcijfers om aan te tonen dat de derde golf begonnen is. De ziekenhuisopnames zijn gestegen met 19 procent, het aantal besmettingen met 2 procent.

Professor Herman Goosens voorspelt een stijging in maart of april en een drama in mei en juni. Dat de Britse variant minder besmettelijk is dan aanvankelijk gedacht, maakt volgens Van Ranst en Molenberghs geen verschil. De besmettingsgraad zou 30 procent – en geen 70 procent – zijn en zonder enige twijfel wordt de Britse variant de ‘standaard-variant’.

Volgens de virologen zouden de huidige maatregelen niet volstaan. Wat er dan moet gebeuren, willen de heren niet kwijt. “Dat is aan de politiek”. Maar het is duidelijk dat het probleem van de besmettingen in de scholen op de onderhandelingstafel ligt. De controle op telewerken en gesloten grenzen moet scherper. Dat de kappers weer openen, is zo goed als uitgesloten. “Zonder de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar.” De horeca op 1 maart? Wat denk je? Wat blijft er dan nog over? De niet-essentiële winkels? Vul zelf maar in.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More