Kan je het reisverbod wel controleren met een verklaring op eer?

“We rekenen erop dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nu nodig zijn.”

Vanaf 27 januari tot 1 maart is er een verbod op “reizen met een recreatief en toeristisch karakter”. 1 maart, wanneer hebben we die datum nog eens gehoord? Juist, op 12 januari negeerde minister Annelies Verlinden (CD&V) stiekem de democratie en verlengde de coronamaatregelen tot 1 maart. De grondwet werd even aangepast met een ministerieel besluit zonder dat het parlement daarvan op de hoogte was. “De regering heeft niet over het besluit gecommuniceerd om “geen verwarring” bij de bevolking te veroorzaken”, klonk het toen. We weten nu waarom.

Alexander De Croo had in Europa bekomen dat vakantiereizen konden verboden worden, de overheid moest vervolgens alleen nog maar een aanvaardbare verpakking vinden. En jawel, geheel volgens de Belgische traditie vond Vivaldi een oplossing: “de verklaring op eer”. Daarmee verbiedt je niets en tegelijk ook alles. Wie kan daar tegen zijn?

Wie straks de grens over gaat, is verplicht om een documentje bij zich te hebben dat hij met zijn communicantenzieltje heeft ondertekend. “De politie kan nakijken of de verklaring overeenkomt met de realiteit”, zegt Annelies Verlinden. Maar hoe ze dat precies gaan doen, wordt niet uitgelegd. Of toch: “Als je naar je je lief gaat in het buitenland, kunnen foto’s helpen als bewijs.” Euhm, wat voor foto’s? Hoe gaat ‘agent Speurneus‘ dat controleren?

“We kunnen niet elke wagen aan de grens controleren, maar de politie gaat wel degelijk controles uitvoeren op het verbod op niet-essentiële reizen”, zegt Verlinden nog. “We rekenen erop dat mensen begrijpen dat deze maatregelen nu nodig zijn.”

Er wordt dus nog maar een keer beroep gedaan op het gezond verstand. Op menig Vlaams zolderkamertje werden gisteren vooral de uitzonderingen bestudeerd: “Wie moet reizen voor dwingende gezinsredenen, het werk, humanitaire redenen en studieredenen mag vertrekken.” Dat opent Vlaamse achterpoortjes. De boetes zijn nog niet bekend, maar volgens Verlinden zullen die in de lijn liggen met de huidige boetes.

Eén maart is nog ver weg.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More