Kamer buigt zich over subsidies aan vzw We Love BXL van El Kaouakibi

Woensdag krijgt minister Verlinden in de Commissie voor Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken een vraag over de subsidies aan de vzw We Love BXL.

We Love BXL werd in Antwerpen op 11 juli 2017 door Sihame El Kaouakibi, Erika Adriaan Nguyen Xuan Thanh Thi en Caro Coox opgericht. Later verhuisde de vzw naar de Brussels Event Brewery, de vroegere Belle Vue-brouwerij in Molenbeek. In dit complex is de jeugdorganisatie We Love BXL vandaag gehuisvest

In de VGC-raad hadden parlementsleden eerder al vragen over subsidies voor We Love BXL, die vzw van Sihame El Kaouakibi. Die vzw kreeg 2.200 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor een Staycation-project. De subsidie zou correct zijn aangewend.

We Love BXL kreeg ook federaal geld. De minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil de subsidies aan de Brusselse vzw van Sihame El Kaouakibi laten onderzoeken. Haar voorganger Jan Jambon (N-VA) kende de vzw in totaal 200.000 euro toe om radicalisering bij jongeren te voorkomen

De minister van Binnenlandse Zaken weet momenteel ook niet hoe de 200.000 euro subsidie besteed is. “Dat laten we door de FOD Binnenlandse Zaken onderzoeken”, bevestigt het kabinet-Verlinden onlangs in de media. “We willen weten wat er precies is ontvangen en welke facturen daar tegenover staan.” Misschien heeft minister Verlinden woensdag meer uitleg voor de parlementsleden.

Tijdens de zomervakantie van 2018 besliste minister Jan Jambon om niet 100.000 euro, maar 200.000 euro uit de federale subsidiepot toe te kennen aan de organisatie. El Kaouakibi verhuisde de maatschappelijke zetel enkele weken later zelfs naar Sint-Jans-Molenbeek.

Onder vorig minister van Brussel Sven Gatz (Open VLD) kon We Love BXL ook aanspraak maken op de impulssubsidie via het Brusselfonds: 80.000 euro in 2019 en nog eens 80.000 euro het jaar daarop. Voor dit jaar zou de subsidie (nog) niet aangevraagd zijn.

De rapportering voor de eerste schijf van 80.000 euro via het Brusselfonds in 2019 was volgens de media in orde, aldus Gatz’ opvolger in de Vlaamse regering Benjamin Dalle (CD&V). De rapportering voor de tweede schijf in 2020 moet volgens Bruzz nog gebeuren.

In 2020 kon de vzw volgens de media ook rekenen op 60.000 euro als steunmaatregel in het kader van de coronacrisis.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More