“José De Cauwer kan niet ‘klappen”

Politici spreken zich uit over de functie van de Nationale Omroep.

Ten laatste eind dit jaar moet de VRT een nieuw beheerscontract krijgen. Dan worden er afspraken gemaakt tussen de Vlaamse regering en de openbare omroep, over wat kan en mag en moet. De politiek roert nu alvast vrijpostig in de wat de nationale media moeten serveren Dat leidt tot verregaande bemoeienissen inclusief enkele hilarische opmerkingen.

Plots ontpoppen politici – die cultuur doorgaans liever afgeschaft zien – tot ware kenners van het terrein. Het moet Vlaamser, met minder vedetten en er moet minder concurrentie gevoerd worden met de privé. Vooral de ‘V’ in VRT vinden ze in de Wetstraat belangrijk: meer Vlaamse fictie, meer aandacht voor de Vlaamse cultuur en de Vlaamse identiteit. En ja, als de Vlaamse canon er is, moet ook die in de kijker lopen.

Helemaal hilarisch is het als men het over de Vlaamsche taal heeft. Marius Meremans (N-VA) vindt dat de standaardtaal weer voorop moet staan. Hij wil zich niet focussen op individuen, maar kan het niet laten om wielercommentator José De Cauwer met zijn ongekuist taalgebruik onderuit te halen. “Wij willen geen taalpolitie spelen, maar aangezien de andere zenders wat de rol lossen, moet de openbare omroep wel de standaard zijn”, aldus Meremans. En dat van iemand uit een partij waar een vuile tongval net het handelsmerk – noem het identiteit – is. De Vlaams-Nationalisten vinden bovendien dat de VRT te links is en dat actuaprogramma’s zoals De Afspraak teveel dezelfde experten en mensen opvoeren zodat afwijkende en rechtse meningen vaak achterwege worden gelaten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More