Joe Biden trapt op de lange tenen van Kim Jong-un

De nieuwe Amerikaanse president ontpopt zich als een internationale ruziestoker.

We zijn honderd dagen ver en Biden is er al in geslaagd om overal ter wereld voor spanningen te zorgen. In eigen land speelt hij voor goed heilig man, maar op het internationale toneel pookt hij in smeulend vuur.

“En moge god onze troepen beschermen”, met die woorden sluit Joe Biden elke speech af. Daar kom je als Erdogan niet mee weg, laat staan als Poetin. Niet dat die heren ideale schoonzonen zijn, maar god vragen om over je leger waken? Als atheïst vraag je je dan af: “Welke god?” Gaan straks de goden weer tegen mekaar vechten?

Rusland, Turkije en China streek Biden al tegen de haren. Hij voegt daar nu Noord-Korea aan toe. Niet moeilijk uiteraard, want de Noord-Koreanen hebben lange tenen en zijn, zeg maar, schuldig over de hele lijn. Doch dreigende taal helpt ons niet vooruit.

Biden wil voor een “volledige denuclearisering” gaan. Hij heeft dan uiteraard over Noord-Korea, niet over zijn eigen natie. Woensdag verklaarde Joe Biden aan het Congres dat hij zowel “diplomatie als harde afschrikking” zou gebruiken. Zondag liet Noord-Korea weten dat het weigert om met het “bedrieglijke” Washington daarover gesprekken aan te gaan.

“De Verenigde Staten proberen hun vijandige acties te verdoezelen”, zei het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Zij melden dat Biden hun leider Kim Jong-un heeft beledigd. “De kritiek op de mensenrechten is een provocatie die laat zien dat de Verenigde Staten zich klaarmaken voor een totale krachtmeting met Noord-Korea, en zal dienovereenkomstig worden beantwoord.”

In de speech van woensdag zei Biden ook dat Amerika de wereld weer leidt. Moeten we ons zorgen maken?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More