Joe Biden langs alle kanten onder druk over Cubaanse protesten

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De Cubanen komen op straat. Volgens het communistische regime zijn daar twee redenen voor: de covidcrisis en de Amerikaanse embargo’s. Uit heel wat interviews en online video’s blijkt echter dat de protesten veel meer over het gebrek aan vrijheid gaan.
Amerikaans president Joe Biden staat nu langs verschillende kanten onder druk om in te grijpen. Zijn linkervleugel wil de embargo’s opheffen, terwijl centrumdemocraten en Republikeinen maatregelen tegen het regime vragen.

De protesten die zondag uitbraken zijn de grootste op het communistische eiland sinds de jaren negentig. Ze kwamen er door wijdverspreide frustratie over een kreupele economie en ernstige voedseltekorten. Met daar bovenop ook nog eens de pandemie die hun gezondheidszorg tot het uiterste drijft.
Toen de Cubaanse regering daar naar gewoonte op reageerde met geweld en het massaal arresteren van ‘oproerkraaiers’ werd het protest enkel fanatieker.

De regering Biden reageerde begin deze week op de situatie door haar ‘bezorgdheid’ uit te drukken. “Het Cubaanse volk eist zijn vrijheid op van een autoritair regime. Ik denk niet dat we zoiets als deze protesten hebben gezien in een lange lange tijd, of eerlijk gezegd ooit”, zei de president aan verslaggevers in het Witte Huis. 

Hij voegde er nog aan toe dat “de VS pal achter het volk van Cuba staat. We vragen de Cubaanse regering om af te zien van geweld in hun poging om het volk het zwijgen op te leggen”, voegde Biden eraan toe.

Woorden van steun dus, maar niets concreets. 

Sinds het regime in Cuba echter het internet platlegde, in een poging om de informatiestromen onder controle te krijgen, beweegt er iets in de Amerikaanse regering. Gisteren liet Biden zich ontvallen dat ze “onderzoeken of Amerika de technologische capaciteit heeft om internettoegang voor Cubanen terug mogelijk te maken”.

Toch gaat het allemaal te traag. Gouverneur van Florida Ron DeSantis zei het treffend: “snelheid is hier van essentieel belang. Elke dag dat het regime de waarheid kan onderdrukken, is een dag dat ze de overhand kunnen krijgen.”

Het lijkt er voorlopig op dat de Amerikaanse president zijn bijnaam Sleepy Joe alle eer aandoet.

Verdeelde Democraten

Door dat halfslachtig optreden heeft Biden zich de woede van verschillende politieke strekkingen op de hals gehaald. En tegelijk legt het ook een diepe kloof binnen de Democratische partij bloot.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More