Jeff Hoeyberghs wraakt rechtbankvoorzitter

Zaak uitgesteld tot 22 juni.

Coup de theatre in de correctionele rechtbank van Gent. Vandaag moest Jeff Hoeyberghs zich normaal voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. Doch, Jeff diende bij monde van zijn advocaat Hans Rieder – twee minuten voor aanvang van de zitting – een wrakingsverzoek in tegen rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. Hans Rieder wraakt wel vaker rechters. Hij omschreef zichzelf ooit als een “leeuw in de savanne”. Van het wraken van rechters of rechtbanken maakte hij zijn handelsmerk. Hij deed het onder meer in de zaak rond vetmester Alex Vercauteren, het btw-onderzoek naar de Nevelse ATC, de zaak tegen beursgoeroe Jean-Pierre Van Rossem en de zaak tegen drugsbaron Janus van Wesenbeeck. Dergelijke procedure wordt aangevraagd als de objectiviteit van een rechter in vraag gesteld wordt door een partij.

De aanleiding voor de rechtszaak tegen Hoeyberghs was een felbesproken lezing van hem in 2019. Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december een lezing aan de UGent waarin hij zich helemaal liet gaan. Jeff ging viraal.

“Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”, was één van zijn oneliners. En: “Wij hebben ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren.” Met “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten”, deed hij menig brave burger naar de pen van de verontwaardiging grijpen. Er liepen 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. En dus stelde Ugent zich burgerlijke partij.

De zaak werd uitgesteld naar 22 juni. Advocaat Rieder wenst geen commentaar te geven.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More