Jean Gol kreeg schouderklopje van CIA na tweede golf van Bende van Nijvel

In een rapport van de CIA over de Trevigroep uit 1986 is de CIA opvallend positief over de door Jean Gol in België bereikte resultaten inzake anti-terrorisme. De Trevigroep werd opgericht in 1976 (zie appendix in dat document).

Gol krijgt bijna een volledige bladzijde lof na de tientallen miljoenen investeringen in betere bewapening en snellere voertuigen voor de ordediensten na de tweede golf van de Bende van Nijvel. Een van de hypotheses is dat deze ‘hold-ups’ deze investeringen moesten faciliteren.

Nadat de PRL in 1981 toetrad tot de regering-Martens V, werd Gol in deze regering vicepremier en minister van Justitie, eveneens belast met Institutionele Hervormingen. Dit mandaat oefende hij van 1981 tot 1988 uit in de regering-Martens V, de regering-Martens VI en de regering-Martens VII. Van 1985 tot 1988 was hij tevens belast met Buitenlandse Handel.

Eind 1985 werd volgens journalist Walter De Bock vernomen dat Justitieminister Gol een speciale onderzoekscel in verband met de bende van Nijvel op zijn kabinet heeft geïnstalleerd. Ze bestaat uit twee personen die rechtstreeks aan de minister moeten rapporteren over de stand van het onderzoek. Het gaat om een Lt. kolonel Closset van de rijkswacht (een specialist inzake bewakingsfirma’s waarover hij een tesis maakte voor zijn BEM-diploma) en inspecteur Collignon van de GP die inmiddels behoort tot de GIA.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More