Je kan niet controleren wat je niet mag controleren

Strenger, maar de achterpoortjes blijven openstaan.

“We worden strenger in de toepassing, maar niet door strengere regels op te leggen”, zo vatte Frank Vandenbroucke de nieuwe coronamaatregelen samen. Het legt ook meteen het probleem van het Overlegcomité bloot: ze zijn te slim, te academisch. Vandenbroucke kan misschien een intelligente jongen zijn, streetwise is hij voor geen gram. Strenger en extra controles? Maar hoe? Zijn woorden zijn nog niet koud, als in de Vlaamse huiskamer iedereen al weet hoe je de regels kan omzeilen, want de achterpoortjes staan wijd open.

Iedereen die langer dan 48 uur in een rode zone verblijft, wordt beschouwd als een hoogrisicocontact en moet bij terugkeer sowieso zeven dagen verplicht in quarantaine, gevolgd door een test. Maar wie op zijn Passenger Location Form (PLF) invult dat hij/zij op vakantie geen risico heeft gelopen, hoeft niet verplicht in quarantaine. Er kan wettelijk niet gecontroleerd worden wat een reiziger in het buitenland heeft uitgespookt. En als dat niet werkt, ga je toch gewoon op zakenreis. Wie een zakenreis maakt en zich verantwoord heeft gedragen, wordt met rust gelaten.

Hetzelfde geldt – zoals we gisteren in P-magazine schreven – voor wie na de vakantie thuis onbetaald verlof moet nemen. Het systeem staat of valt met de eerlijkheid van de werknemer. Een werkgever heeft immers niet het recht om te vragen of zijn werknemer naar een rode zone is geweest.

Alleen wie het vliegtuig neemt, zal/ kan echt gecontroleerd worden. “We zullen ook voor anderen controles organiseren”, kondigde Vandenbroucke aan. Welke controles en hoe? Auto’s onderscheppen om vervolgens een verhaal te krijgen dat niet klopt? Gaat mijnheer de agent de chauffeur tegenspreken? Wie minder dan 48 uur in het buitenland is, valt buiten de regeling om de grensarbeiders ter wille te zijn. Hoe controleer je zoiets?

Strengere controles op thuiswerk, want uit de datagegevens van Proximus kunnen de heren academici afleiden dat er meer verkeer is en dus, dat er weer meer wordt gewerkt. “De controles op thuiswerken, zullen worden opgevoerd”, zegt De Croo. Hoe en door wie?

De Croo is een regering van het compromis. “Vraag niet wat het land voor jou kan doen, maar wat jij kan doen voor je land”, zei John F. Kennedy. Nja, stellen wij ons die vraag? Onnodig zelfs om de vraag te stellen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More