Japanse derde golf bedreigt de Olympische Spelen (video)

Corona in gevecht met Sumoworstelaars.

De beste worstelaar aller tijden, Hakuho, heeft positief getest. In de gesloten Japanse sumowereld komt het nieuws hard aan. Sumoworstelaars zijn een lekkernij voor het coronavirus. Zwaarlijvige mannen die heel dicht bij elkaar leven, werken en slapen.

Hakuho (35) is een in Mongolië geboren reus van 1,92 meter en 151 kilogram. Hij heeft maandag positief getest op Covid-19, nadat hij afgelopen weekend zijn reukzin was verloren. Hakuho wordt beschouwd als de grootste sumoworstelaar aller tijden. Niemand was ooit langer yokozuna (de hoogste in rang), niemand won ooit meer toernooien (44) als hij. In Japan is hij een superster.

Sumo is voor de Japanner een vorm van religie. De sporters zijn een voor een zwaarlijvig en wonen in een soort van kampen/tempels bij elkaar. De kans dat het virus daar slachtoffers zal maken – wanneer het eenmaal binnen is – is groot. In mei van vorig jaar stierf de 28-jarige Shobushi door orgaanfalen na een coronabesmetting.

Dat de grootmeester nu besmet is, klinkt in Japan als een alarm. De timing is bijzonder slecht. Tot nu toe wist Japan het virus te bedwingen. Het land telt (slechts) 3.500 sterfgevallen, maar het aantal nieuwe besmettingen – vooral in en rond Tokio – stijgt zorgwekkend. Wetenschappers spreken van een derde golf die de Olympische Spelen – die plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus – in gevaar kan brengen. Het ziet ernaar uit dat de overheid eerstdaags de noodtoestand zal uitroepen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More