Ivoorkust wil hoogste torengebouw van Afrika (maar dat zal niet lukken)

Ivoorkust wil in Abidjan het hoogste torengebouw van Afrika neerzetten. Het BBP per persoon bedraagt er amper 5.000 dollar per inwoner. In België is dat het tienvoudige. Volgens de laatste gegevens van de CIA (World Fact Book) leeft 40 procent er onder de armoedegrens.

De toren moet 283 meter hoog worden. Volgens Construction Review zal het daarmee wel het hoogste gebouw van Ivoorkust worden, maar niet van Afrika. Alsof dat ook belangrijk zou zijn. Er is de 385 m hoge ‘Iconic Tower’ in Egypte en de 320 meter hoge Pinnacle Tower in Kenya. De vraag is vooral of het gebouw nuttig is en of de gigantische investering verantwoord is.

De toren wordt mee gebouwd door Besix. In opdracht van het Ivoriaanse Ministerie voor Bouw, Huisvesting en Stedenbouw, en in samenwerking met PFO Africa, de ontwerper en ontwikkelaar van het project, neemt Besix naar eigen schrijven deel aan de bouw van die F-toren. Besix is naar eigen schrijven verantwoordelijk voor het beheer van het project en de uitvoering van de ruwbouw.

De F-toren is het tweede project dat PFO Africa en Besix samen realiseren voor de Ivoriaanse overheid. Het eerste project is volgens Besix het drinkwaterstation van La Mé, waarvan de bouw volop aan de gang is. Het zuiveringsstation is een van de grootste installaties van zijn soort in West-Afrika en zal 30% van de drinkwaterbehoefte van Abidjan produceren.

De werkzaamheden van Besix vangen volgens de onderneming deze maand aan. De bestaande funderingen zullen gebruikt worden als basis. De F-toren, met Pierre Fakhoury als architect, bevindt zich in de Plateauwijk, in het hart van Abidjan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More