Italiaanse leerkracht (°1963) overlijdt na coronavaccin AstraZeneca – Piëmont stopt tijdelijk vaccinatie

Piëmont, de Noord-Italiaanse regio rond Turijn, heeft de onmiddellijke opschorting bevolen van de vaccinatie met het AstraZeneca covid-19-vaccin. Persbureau ANSA meldt dat een leerkracht het coronavaccin van AstraZeneca gisteren kreeg en vervolgens overleed. Er is een onderzoek gestart.

De stap is genomen uit “extreme voorzichtigheid” in afwachting van de resultaten van dat onderzoek naar een mogelijk verband tussen het vaccin en de dood van de leraar, die werd geboren in 1963, zei regionaal gezondheidsraadslid Luigi Genesio van Piëmont. De leerkracht muziek (klarinet) van 57 overleed in de stad Biella. Tot dusver waren er geen problemen met de vaccins gemeld in de regio. Later op de avond werd beslist om enkel een lot van AstraZeneca (ABV5811) niet te gebruiken. Vaccinatie met AstraZeneca werd dus hernomen.

Vrijdag stopte de Italiaanse geneesmiddelenautoriteit AIFA nog de vaccinatie met een lot van AstraZeneca-vaccins (batch ABV2856) nadat een soldaat op Sicilië was gestorven. Er is weliswaar voorlopig nog geen oorzakelijk verband vastgesteld tussen de dood en de inenting. Stefano Paternò, amper 43, uit Corleone, en met verblijf in Misterbianco stierf na een hartaanval bij hem thuis na het vaccin.

Steeds meer landen zetten de vaccinatie met AstraZeneca tijdelijk stop. Zo namen Denemarken en Ierland al deze beslissing. Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) is er voorlopig waarschijnlijk geen verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en mogelijke overlijdens. EMA wijst in een persbericht op het feit dat de mogelijke risico’s van het vaccin op dit ogenblik nog steeds lager zijn dan de mogelijke voordelen. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More