Islamcartoon zorgt voor ophef in de Karel de Grote Hogeschool

“Beledigd door cartoons en kritiek, maar niet beledigd door onthoofding, verkrachting, zelfmoordaanslagen, pedofilie …”

In een online les over ‘rechten en vrijheden’ toonde een leraar van de Karel de Grote Hogeschool een cartoon van de satirische website ‘t Scheldt waarop de ‘islamlogica’ wordt uitgelegd. Naast een cartoon van Mohamed wordt de vraag gesteld waarom die cartoon zoveel ophef maakt, maar onthoofding niet.

Die cartoon is uit de les geknipt en rondgestuurd, met heftige kritiek als gevolg: beledigend en racistisch. De bewuste les was online, is opgenomen en kan dus herbekeken worden. In ‘Het Nieuwsblad’ vonden we een fragment.

Wat die leerkracht in Frankrijk aan zijn leerlingen heeft laten zien, is toch wel echt over de grens, hè”, merkt een studente in de les op. “Waarom? Ik ben benieuwd”, zegt de docent. Dezelfde studente valt ook over de cartoons die de docent ter illustratie toont: “U kunt de vrijheid van meningsuiting toch ook op een andere manier voorbrengen aan uw leerlingen dan met zulke heftige cartoons”, werpt ze op. Daarop antwoordt de docent: “Ik weet het niet, want dat is net het punt en de hele problematiek met de vrijheid van meningsuiting. Die botst vaak met het volgende recht dat we gaan bespreken, de vrijheid van geloof.”

Ondertussen is een polemiek ontstaan op de sociale media en wordt de leraar tot een racist herleid. De KDG Hogeschool is een onderzoek gestart.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More