Islam-rel in Frankrijk, Macron komt tussenbeide

Politiebescherming voor meisje dat Islam beledigde op Instagram

De Franse president Macron mengt zich in de hevige discussie rond de uitspraken van een 16-jarig meisje. Mila – uit de buurt van Lyon – krijgt het op Instagram aan de stok met een kerel die haar wil binnen doen. Ze zegt dat ze op meisjes valt, hij zegt dat hij moslim is en maakt haar uit voor ‘vuile lesbienne’. Wanneer ze hem een tweede keer tegen het lijf loopt op Instagram, wil Mila de kerel terug pakken en zegt ze dat ze religie haat. Maar dan komt de uitspraak waarvoor islamitische -Frankrijk ten oorlog trekt: “De Koran predikt enkel haat, de islam is stront, ik zeg wat ik denk. Ik ben niet racistisch. Je kan niet racistisch zijn tegenover een religie. Jullie God, ik steek een vinger in zijn kont. Bedankt, tot ziens!”

Het gevolg laat zich raden. Mila krijgt doodsbedreigingen, haar adres en haar adres en school worden op sociale media verspreid. Ze zou worden verkracht, zuur in haar gezicht krijgen en levend worden begraven.

Het meisje is ondertussen van school veranderd en krijgt politiebescherming. De zaak veroorzaakt een fel debat in Frankrijk tussen enerzijds mensen die haar steunen en wijzen op de vrijheid van meningsuiting, en anderzijds critici die vinden dat ze met haar woorden te ver is gegaan. Op sociale media kan je ondertussen kiezen tussen #JeSuisMila of #JeNeSuisPasMila. De situatie is zo explosief dat grote baas Macron zich mengt in de discussie. “ We zijn vergeten dat Mila een puber is”, zegt Macron. “We zijn haar bescherming verschuldigd op school en in haar dagelijks leven.” Hij herinnert de Fransen aan het eerste woord van de nationale lijfspreuk: liberté. De president wijst zijn onderdanen erop dat in de wet duidelijk staat vermeld dat mensen het recht hebben om de spot te drijven met godsdiensten.

Die laatste uitspraak zou wel eens olie op het vuur kunnen zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More