Is vaccin AstraZeneca nu effectief bij 65-plussers of niet?

Wie moeten/mogen we nog geloven?

“Keur alle vaccins onmiddellijk goed, we weten toch dat ze – en AstraZenica in het bijzonder – goedgekeurd gaan worden.” Dat is de ‘wetenschappelijke’ raad die Biostatisticus Tom Wenseleers geeft in ‘Het Nieuwsblad’. Het Duitse blad ‘Bild’ komt dan weer met het bericht dat het AstraZenica-vaccin niet voor ouderen zal worden toegelaten omdat het middel maar bij 8 procent van de 65-plussers effectief zou zijn.

“Compleet onjuist”, reageert AstraZenica. In het Verenigd Koninkrijk – dat het gebruik van het vaccin bij ouderen al toelaat – zou er tijdens bloedanalyse van oudere proefpersonen een sterke immuunrespons op het vaccin zijn aangetoond. Maar hoe betrouwbaar is die bewering?

Aanvankelijk moesten we geloven dat het AstraZenica-spul een gemiddelde effectiviteit had van 70 procent had. Dat steeg later naar 90 procent, afhankelijk van de dosering.

Hoe betrouwbaar zijn de woorden van een Farmareus die dit weekend – ter elfder ure – komt melden dat er een vertraging in de productie en levering is, maar daar geen heldere verklaring voor kan/wil geven?

Moeten we de apocalyptische voorspeller Wenseleers geloven die beweert dat de Britse variant 40 tot 80 procent, nee 50 tot 60 procent besmettelijker is? Voordien was het 70 procent, daarna 30 procent. Zal het echt tot 2024 duren voor er genoeg Belgen gevaccineerd zijn?

Is dit Tarot of wetenschap?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More