Is Rusland in oorlog met Amerika, of met China?

Massale cyberaanvallen dateren al van maart.

Hackers hebben massale cyberaanvallen uitgevoerd op verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen. Maandenlang hebben cybercriminelen toegang gehad tot de netwerken van meerdere Amerikaanse ministeries, overheidsagentschappen en bedrijven. Naast de ministeries van Handel, Financiën, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken zijn ook de Nationale Gezondheidsinstituten (NIH) en softwaregigant Microsoft getroffen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit de Russische dienst achter de aanslag. Het is de zwaarste cyberaanval ooit, je kan van een oorlog spreken. Volgens aftredend president Trump zit niet Rusland, maar China achter de aanval. Hij haalt uit naar de media omdat ze volgens hem niet naar China durven wijzen als dader. Door de “fakenews media” is het volgens hem alleen nog maar erger geworden.

Hoe de situatie op dit moment is, is onbekend. Het is behoorlijk gênant voor een supermacht als Amerika om op die manier met de digitale billen bloot te gaan. Omdat de daders maandenlang – men spreekt van maart – toegang hebben gehad tot de systemen, kan de schade groot zijn.

Biden hecht weinig geloof aan de beschuldiging van Trump. Hij heeft de Russen al wel gewaarschuwd en hen laten weten dat het aanpakken van de daders direct na zijn beëdiging op 20 januari ‘topprioriteit’ zal zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More