Is instorten van 3 bruggen in Congo schuld van de ‘koloniale bezetter’?

Deze middag staat een vraag van kamerlid Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen) op de agenda van de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen over “De instorting van de brug over de Kasaï in de DRC” (55012872C).

In Congo (DRC) zijn op korte tijd 3 belangrijke bruggen ingestort. De bruggen werden door de ‘koloniale bezetter’ België gebouwd en werden na het vertrek van de ‘bezetter’ in 1960 niet meer onderhouden door de Congolese overheid.

Congo werd onafhankelijk op 30 juni 1960. België trok zich uiteindelijk terug uit angst voor een onafhankelijkheidsoorlog zoals in Algerije. Patrice-Emery Lumumba (1925-1961) werd eerste minister, Joseph Kasavubu (1913-1969) werd de eerste president van Congo. Het land werd nadien vooral geplunderd door Mobutu. Door corruptie slaagde de dictator erin om miljarden dollar uit het land weg te sluizen naar Zwitserse bankrekeningen. Mobutu slaagde er ook niet in om de uitstekende infrastructuur die de Belgen daar opgebouwd hadden – zoals bruggen en wegen – te onderhouden.  In een andere Commissie wordt vandaag de schuldkwestie van de Belgen bestudeerd. Er is ook sprake van een schadevergoeding van België aan Congo.


 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More