Is het nu een staking tegen de werkgevers of tegen de regering?

Hoor de eigen zuilen roepen.

Gewoon nog maar het feit dàt er gestaakt wordt, bewijst dat het hard tegen hard gaat. Je zou het ook poëtischer kunnen omschrijven als ‘hart tegen hard’. De staking van maandag herleiden tot een eis voor opslag, is het probleem negeren.

‘Negeren’ is misschien zelfs de essentie het conflict. Gewone hardwerkende mensen voelen zich genegeerd en ventileren vandaag hun groot ongenoegen. De gewone man/vrouw zit op zijn/haar tandvlees en vraagt om waardering.

De ‘bazen’ vinden een nationale stakingsdag onverantwoord en onredelijk, maar wie een jaar lang door een clubje virologen en een handvol politici opzij is gezet – en van wie elke opoffering als vanzelfsprekend is beschouwd – heeft het gehad. De regering speelt onophoudelijk voor Sinterklaas en laat het volk 70.000 keer per dag testen, doch zet zich schrap als arbeiders om wat kruimels vragen? Met het akkoord dat op tafel ligt, krijgen de laagste lonen amper 6 euro bruto per maand.

“Ik hoor veel kritiek op deze actie. Maar hebben de critici wel recht van spreken? Wie 3.000 euro netto per maand verdient, zal een maximale loonopslag van 0,4 procent niet voelen. Ik verdien nu 1.800 euro, dat valt nog mee omdat ik al een oud contract heb. De mensen die nieuw in dienst komen, zitten onder de 1.500 euro. Voor hen telt iedere euro”, lezen we als getuigenis in ‘Het Laatste Nieuws’.

Hoe dan ook, het conflict zit muurvast. Het ACV en ABVV willen niet alleen meer loon voor werknemers, maar ook de druk op de regering maximaal opvoeren om de loonwet te versoepelen. Het is dus niet alleen een betoging tegen de werkgevers, maar een schreeuw om aandacht van de regering. Vreemd genoeg komt die schreeuw uit de buik van de eigen mensen. ACV en ABVV vertegenwoordigen het middenveld van partijen die aan de macht zijn. Alleen de liberale vakbond doet niet mee.

“Veel mensen moeten in deze tijden boven zich uitstijgen, ik hoop dat ook de sociale partners dat kunnen”, zegt premier Alexander De Croo. Het is maar de vraag of De Croo echt beseft wat hij zegt, het is maar de vraag of hij vanuit zijn toren daarboven wel in de gaten heeft wat er daar beneden broeit. Want wie zegt dat het bij deze ene nationale staking zal blijven?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More