Is het genetisch bepaald of je huwelijk slaagt?

Hoe komt het dat mensen, die met vaste overtuiging elkaar trouw beloven, toch na een tijdje tot het besef komen dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn? Het geheim van een lang en gelukkig huwelijk is al lang een mysterie. Volgens onderzoekers van de universiteit van Yale ligt de verklaring mogelijk verborgen in ons DNA.

De onderzoekers hebben een gen gevonden dat volgens hen een belangrijke rol speelt bij het slagen van een relatie. Deze nieuwe studie is de eerste die een genetische oorzaak aanwijst voor het wel dan niet slagen van een huwelijk. Volgens de wetenschappers die tweehonderd koppels volgden, is zo’n vier procent van ons tevredenheidsgevoel over onze relatie genetisch bepaald. Niet zo heel veel, maar toch kan dit een relatie in een goede of slechte richting sturen.

Het gen dat een belangrijke rol speelt, beter gekend als het knuffelhormoon, zorgt voor gemakkelijkere relaties. Mensen die deze gen-variant hebben, zouden een groter empathisch vermogen hebben, socialer zijn en meer emotioneel stabiel. Het is dan ook niet zo merkwaardig dat je dit gen terugvindt bij mensen die tevreden zijn met hun relatie.

Volgens dr. Joan Monin van Yale laat deze studie zien dat het gevoel dat we hebben over onze relatie beïnvloed wordt door verschillende factoren. In het huwelijk spelen ook de genetica van jezelf en je partner een rol. Misschien een idee voor het volgende seizoen van ‘Blind getrouwd’?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More