Is het al vijf jaar geleden? (video)

Vijf jaar na zijn dood, komt Prince met een nieuw album.

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat Prince overleed op zijn landgoed Paisley Park in Minnesota. Hij werd 57 jaar.

In Europa is zijn bekendste nummer ‘Purple Rain’, dat in 1984 werd uitgebracht. Het stond enkele weken bovenaan de hitlijsten. Ook ‘1999’, dat twee jaar eerder werd uitgebracht werd een hit. Dat nummer wordt gezien als zijn doorbraak, de zin ‘I’m gonna party like it’s 1999′ is blijven hangen.

De superster won meerdere Grammy Awards en werd in 2004 in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen. In zijn carrière verkocht hij meer dan 100 miljoen platen. Met zijn excentrieke uiterlijk en vernieuwende muziek wist hij decennialang de aandacht van muziekliefhebbers te trekken. Hij werd ook erg gewaardeerd vanwege zijn talent om verschillende muziekinstrumenten te bespelen.

Prince stond ook bekend om zijn naamsveranderingen, omdat de rechten op de naam Prince bij de platenmaatschappij lagen. In 1993 moest hij daarom zijn artiestennaam veranderen in The Artist Formerly Known as Prince, meestal afgekort tot TAFKAP. Op 31 december 1999 vervielen de rechten en kon hij zijn geboortenaam Prince weer gaan gebruiken. Tussendoor gebruikte hij ook een onuitspreekbaar symbool als naam of kortweg ‘The Artist’.

Op 30 juli zal er een nieuw album van ‘The Artist’ uitkomen. Op de plaat, die ‘Welcome 2 America’ heet, staan twaalf nog nooit eerder uitgebrachte nummers van hem. Prince rondde de opnames van het album in 2010 af, maar bracht het nooit uit. Hij bewaarde het naast talloze andere onuitgebrachte projecten in een kluis op zijn landgoed Paisley Park.

De gelijknamige titeltrack is ondertussen al uitgekomen. Na-genieten.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More