Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Is de vaccinverplichter van GSK de paroxetinefraude al vergeten?

Thierry Debels - 30-11-2020

Julien Brabants, voormalig bestuurder bij GlaxoSmithKline (GSK), wil het coronavaccin verplichten. Dat is duidelijke taal. Of hij daarmee de volksgezondheid een dienst bewijst, is een andere zaak.

De man zal eerder bijkomende munitie geven aan de zogeheten anti-vaxxers. En vooral, zou de heer Brabants de paroxetinefraude van een paar jaar geleden al vergeten zijn? Toen slikten meer dan 130.000 Belgen een antidepressivum op basis van die stof. Dat was goed voor bijna 34 miljoen pillen. De stof werkt bij volwassenen, maar is schadelijk voor jongeren. Onderzoek in The BMJ (British Medical Journal) wees dat uit.

'Paroxetine is niet doeltreffend tegen zware depressie bij adolescenten'. Integendeel, het middel kan zelfs ernstige neveneffecten opwekken, zoals zelfmoordneigingen. In België wordt paroxetine verkocht onder de merknaam Seroxat van GSK.

De Standaard: “Het onderzoek baseert zich op een nieuwe analyse van gegevens uit de jaren negentig. Die conclusie uit 2001, luidde dat paroxetine wérkt tegen depressie bij jongeren en nauwelijks bijwerkingen heeft. Maar in werkelijkheid geldt het omgekeerde.”

De nieuwe conclusie is volgens De Standaard de definitieve ontmaskering van een door de farmaceutische industrie gesponsord onderzoek. “Die zogeheten Study 329 werd uitgevoerd bij 275 tieners tussen 12 en 18 jaar. De studie lag een jaar na publicatie in 2001 al onder vuur.” 

“Schuldig voor het 'onzichtbaar' maken en achterhouden van de negatieve bijwerkingen van het antidepressivum bij kinderen en jongeren, was paroxetinefabrikant en sponsor van het onderzoek Smith Kline Beecham (tegenwoordig onderdeel van GlaxoSmithKline of GSK). Het bedrijf werd voor die fraude in 2012 veroordeeld tot betaling van een recordboete van drie miljard dollar aan de Amerikaanse overheid.” Ook in Nederland werd de producent veroordeeld

Maar het duurde tot een paar jaar geleden vooraleer een studie verscheen waarin alle toen achtergehouden gegevens opnieuw geanalyseerd werden. Dat gebeurde door onderzoekers die zich inspannen om verdachte, stilgezwegen of 'verlaten' medische onderzoeksgegevens te 'restaureren'.

“We hebben het verleden achter ons gelaten”, klonk het toen bij Julien Brabants, bestuurder van GlaxoSmithKline België. “Vandaag zijn we volledig transparant over de resultaten van ons klinisch onderzoek. We hebben onze lessen getrokken uit het paroxetine-verhaal.”

Corona

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken