Is de Paus bang voor een nieuwe god?

Paus Franciscus deed een oproep aan alle grote techbedrijven.

Op een congres over de digitale wereld waar topbedrijven als Facebook, LinkedIn en Mozilla aanwezig waren, waarschuwde de paus voor de opmars van de kunstmatige intelligentie (AI). “Technologische vooruitgang mag geen vorm van barbarij worden op basis van het recht van de sterkste”, zei paus Franciscus. “Kunstmatige intelligentie is een gevaar voor het verspreiden van tendentieuze meningen en foute informatie, die het publieke debat kunnen vergiftigen en de meningen van miljoenen kunnen manipuleren.”  Het lijkt wel alsof de katholieke kerkvader bang is voor wat door velen de nieuwe god wordt genoemd: ‘AI’.

Stephen Hawkings bracht ooit de onheilspellende boodschap dat slimme robots de mensheid helemaal zullen overnemen. Zo ver zijn we nog niet, maar de evolutie van technologieën die zichzelf, zonder toedoen van de mens, verbeteren en vermenigvuldigen, gaat razendsnel.  Voor Hawkings was het een evidentie dat computers menselijke intelligentie zullen gaan nabootsen en uiteindelijk overtreffen. “Als we AI succesvol creëren, dan kan het de grootste gebeurtenis zijn in de geschiedenis van de beschaving”, zei Hawkings. “Maar het kan ook de laatste beschaving zijn.”

 Het lijkt erop dat de paus de waarschuwing van Hawkings aan de technologiereuzen van deze wereld wil overbrengen. Straks is het niet langer wij die door een god zijn gemaakt, maar wij die een nieuwe god hebben hebben geschapen. Terwijl we ons bewust zijn van de beperkte houdbaarheid van onze planeet, moeten we ons behoeden voor het gevaar: de zelfdestructie.

Amen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More