Is Covid-19 echt gevaarlijker dan griep?

Gemiddeld 2,6 Covid-19 overlijdens per dag tijdens de tweede golf.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames blijft laag, ‘slechts’ 22,3 per dag. Toch blijven experten apocalyptische boodschappen brengen en focust men zich in de berichtgeving op het stijgend aantal besmettingen. Dat is alweer met 29 procent gestegen tegenover vorige week, we zitten aan 588 besmettingen per dag.

Moeten we ons nu zorgen maken of niet? Is het virus nog even krachtig als in het voorjaar, is het verzwakt of hebben de experten zich simpelweg vergist?

Tijdens de eerste (en voorlopig ook enige?) golf werden er zo’n 500 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis, nu slechts 25.

Volgens de experten zou het virus echter nog altijd niet verzwakt zijn, al zeggen ze er wel meteen bij dat het nieuwe coronavirus ooit een gewoon verkoudheidsvirus zal worden.

Concreter dan dat wordt de uitleg niet. “De winter zal een uitdaging zijn”, zegt professor Molenberghs in het journaal van VTM. “Maar als we ons aan de maatregelen bijven houden, dan denk ik dat er veel mogelijk zal zijn.” Marc Van Ranst zegt dat een mogelijke verklaring voor de eigenaardige cijfers ligt in het feit dat we veel meer testen dan voorheen. “We testen nu heel veel meer mensen die weinig symptomen vertonen, in totaal andere leeftijdsgroepen. In de eerste golf waren dat vooral oudere mensen. Nu zijn het vaak jongeren die minder ziek worden en die niet in het ziekenhuis terecht komen”, aldus Van Ranst.

De eerste golf decimeerde de populatie van senioren en sloeg toe bij fragiele mensen. En ja, velen haalden het niet. Maar toch rijst de vraag hoe gevaarlijk het virus dan wel is voor een gezond mens? Moeten we ons meer zorgen maken dan voor de jaarlijkse griep? Om de een of andere reden verkiest men om daar geen antwoord op te geven, en blijft men vasthouden aan maatregelen die op langere termijn wel eens gevaarlijker zouden kunnen zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More