Ironisch: Vlaams Belang krijgt Waals geld

Vlaams Belang strijkt jaarlijks bijna 60.000 euro op voor stemmen verzameld in Waalse kieskringen. De Vadder spreekt over ‘cynisch, voor een partij die zegt: België Barst’. Vlaams Belang spreekt over ‘zolang het kan, gaan we er niet afwezig zijn’.

Trots als een pauw kwam Ivan de Vadder het vanochtend in de Ochtend op Radio 1 aankondigen: ‘ik heb nog eens onderzoeksjournalistiek mogen doen!’. Nu, misschien zei hij dat niet letterlijk en was dat eerder onze interpretatie, maar goed. 

Wat de Vadder ontdekte was dus dat Vlaams Belang opkomt in vijf Waalse kieskringen. Hij zei daarover: “Het is een beetje merkwaardig, maar 17.000 Walen hebben in 2019 gestemd voor een Vlaams Belang-lijst. […] Dit maakt van Vlaams Belang de tweede nationale partij (na PVDA/PTB, red.) in België”.
Dat is inderdaad een mooi staaltje ironie, Ivan. 

Vlaams Belang reageerde aan onze redactie bijna gelaten: “Kijk, in de eerste plaats hebben wij altijd gestemd om dat systeem af te schaffen. Zo zijn we ook tegen het Belgisch systeem of de Senaat. Maar zolang het systeem bestaat gaan we er niet afwezig blijven. En ten tweede: dit is peanuts in vergelijking met de echte transfers van Vlaanderen naar Wallonië – onlangs nog geraamd op 7 miljard – die amper vermelding krijgen”.

Eigenlijk zeggen ze dus: ‘we zouden dit systeem afschaffen, maar gaan ook niet nee zeggen tegen het geld, zolang ze het ons aanbieden’, en ‘als we onze eigen omgekeerde transfer kunnen opzetten zullen we het niet laten’. 
Die argumentatie is begrijpelijk, maar niet gespeend van enig opportunisme en cynisme.

Deze randdiscussie lost natuurlijk het probleem van de partijfinanciering niet op. Maar we zijn toch alweer verzekerd van een volle dag clicks, likes en shares (en ja, we begrijpen de ironie van daar lustig aan mee te doen).
Dus Ivan, goed gewerkt dit weekend. De Vadder Ivan-club kan weer trots zijn.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More