Iran bombardeert Amerikaanse militaire bases in Irak

Iran spreekt van 80 doden, voor de VS is er niks aan de hand.

Vijf dagen na de eliminatie van Soleimani, bombardeert Iran de ‘grote satan’. Twee Amerikaanse bases in Irak mochten een 20-tal raketten incasseren van de Iraniërs.

De Iraanse staatstelevisie spreekt van 80 doden, CNN zegt dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De oorlog woedt niet alleen op het terrein maar ook in de media.

De Iraanse leider Ayatollah Khameini – die gisteren nog stond te huilen bij de kist van geliefde generaal Soleimani –  doet zijn numero op de Iraanse tv en noemt het een klap in het gezicht van de VS. “Deze militaire acties zijn nog niet voldoend. Dood aan Amerika!”

Trump laat het niet aan zijn hart komen en twittert meteen: “All is well”. We hebben het meest krachtige en best uitgeruste leger ter wereld.” Volgens de Amerikaanse president waren ze verwittigd van de aanval en kon iedereen schuilen in bunkers.

De Europese beurzen openen meteen lager, de Bel20-index verliest 0,6 procent. De olie is ondertussen 4 dollar duurder geworden.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, is relatief verzoenend. Hij laat weten dat Iran geen oorlog zoekt met deze raketaanvallen, maar dat ze zich wel zullen blijven verdedigen tegen eender welke vorm van agressie.

De EU veroordeelt de raketaanvallen en wil bij monde van Ursula von der Leyen de dialoog hervatten. Ook het Verenigd Koninkrijk veroordeelt de aanvallen, ook zij dringen aan op een ‘de-escalatie’.

De straten van Teheran vullen zich met een juichende massa.

Wordt vervolgd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More