Iraanse vrouw steekt zichzelf in brand omdat ze niet naar voetbal mag

90

Sahar Khoayari (30) sterft nadat ze zichzelf in brand stak.

De Iraanse vrouw zou mogelijks 2 jaar cel krijgen omdat ze het stadionverbod omzeilde en stiekem naar het voetbal keek. Sinds 1981 is het voor Iraanse vrouwen verboden om naar mannenvoetbal te kijken. Ondanks dat verbod was het Sahar (die men ondertussen ‘the blue girl’ is gaan noemen) gelukt het stadion binnen te dringen. Ze verkleedde zich als man door een blauwe pruik op te zetten en een lange blauwe jas aan te trekken. Sahar was een superfan van voetbalclub Esteghlal en was het stadion binnengeglipt voor de wedstrijd tegen Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten.

De vrouw werd gearresteerd, 3 dagen opgesloten in een cel en mocht daarna naar huis, in afwachting van haar proces.

Vorige week kwam ze er op een lullige manier achter dat ze een gevangenisstraf van 6 maanden tot 2 jaar riskeerde. Normaal stond haar zaak die dag op de rol, maar de rechter was niet komen opdagen wegens familiale omstandigheden en daarom werd de zaak uitgesteld. Sahar, die naar de rechtbank was gekomen, mocht dus weer naar huis. In haar verwarring was ze echter haar telefoon vergeten en besloot ze terug te gaan naar de rechtbank om die op te halen. Het was toen dat ze medewerkers van de rechtbank hoorde spreken over de straf die haar boven het hoofd hing. Verscheurd door verdriet stak de vrouw zichzelf in brand buiten de rechtbank. Ze liep voor 90 procent brandwonden op en overleed gisteren in het hospitaal.

Sahar Khoayari droomde ervan om politieagent te worden, maar ook dat kon niet omdat ze een vrouw was. Ze studeerde computerwetenschappen en talen aan de universiteit.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur