IOC wil geen BLM-gedoe op de Olympische Spelen

“Politiek en religieus protest is verboden.”

Het IOC benadrukt nog eens een keer – wat eigenlijk nooit anders is geweest – dat er in een Olympisch sportstadion geen plaats is om je politieke of religieuze mening te ventileren. We kennen het ondertussen wel, politiek correcte sportlui die op hun knieën gaan en het vuistje de lucht insteken voor het goede doel. Wie niet knielt, zondigt en wordt als het ware geëxcommuniceerd.

Er is niks mis met het hebben van een mening, maar dient de sport daarvoor als decor? Het is een beetje bitter hypocriet om voetballers devoot op de knieën te zien gaan voor de zwarte broeders, maar dat niet doen voor de duizenden slaven die Qatar gebruikt om hun WK-stadion te doen glimmen.

Uit een rondvraag bij ruim 3500 atleten bleek dat twee derden vindt dat wedstrijden niet mogen worden aangegrepen voor religieuze of politieke propaganda en evenmin om ongenoegen te uiten over bijvoorbeeld racisme. Het IOC benadrukt daarom nog eens dat Atleten tijdens de Olympische Spelen, komende zomer en de Winterspelen volgend jaar, niet mogen protesteren tijdens wedstrijden of huldigingen. Welke sancties atleten krijgen die het verbod naast zich neerleggen, is niet bekend.

Het zou echter kunnen dat het IOC hiermee zichzelf sanctioneert, want de kans is groot dat deze mededeling de geknielde vuist alleen maar zal stimuleren en dat hierdoor de kritiek en het protest luider zal klinken dan ooit te voren. Of gaat men straks je medaille afpakken als de vuist de lucht ingaat?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More