Influencer? In Amsterdam maak je er je (echte) job van

56

Televisiespots, radioreclame, foldertjes die je brievenbus verstoppen, vervelende advertenties die te pas en te onpas je surfgedrag of dat filmpje van die schattige kat onderbreken… De wereld van de reclame probeert onze aandacht met oude en nieuwe technieken te trekken. Maar dé toekomst volgens een Nederlands reclamebedrijf? Influencers.

Maar liefst 40.000 bloggers, vloggers en instagrammers voegde het Amsterdamse Influencer Marketing Agency (IMA) van advertising-gigant MediaMonks aan zijn portefeuille toe. Zij worden goed betaald om producten te promoten via sociale media-kanalen. Een interessante formule, zo blijkt, want de zogenaamde return on investment van een influencer wordt maar liefst elf keer hoger ingeschat dan die van traditionele vormen van marketing. Dat schrijft HLN.

“Dat komt doordat mensen een sterke band voelen met de influencer die ze volgen”, legt professor Marketingcommunicatie Liselot Hudders (UGent) uit in het artikel. “Je krijgt het gevoel dat een vriend of vriendin je eerlijk advies geeft. Een foto op Instagram wordt vaak zelfs niet eens als reclame herkend, ook al vallen influencers onder de reclamewetgeving. Bovendien is de drempel tussen die influencerreclame en het aankoopgedrag heel klein. Tegenwoordig worden volgers via directe links en swipe-ups meteen doorgestuurd naar de webshop.”

In België lopen we zoals gewoonlijk achter op vlak van vernieuwing. Pas eind 2016 begon de Belgische reclamewereld het nut in te zien van pubers met een smartphoneverslaving. Influo is een bureau in Gent dat influencers en bedrijven samenbrengt. “Twee jaar geleden was het nog uitzonderlijk om influencers in cash te betalen. Vandaag is het eerder uitzonderlijk om dat niét te doen”, zegt Maarten Kesteloot van Influo aan HLN. “Bij ons variëren de bedragen – afhankelijk van het aantal volgers, type van product en aantal posts – van 100 tot wel 5.000 euro.”

En dat is niet de enige reden waarom we nu opeens massaal ons aantal volgers proberen op te trekken. “Een blogger die wordt betaald om een voedingsmiddel te promoten, speelt op zijn beurt een recept en mooie foto’s terug naar de fabrikant, die zo de kosten van een copywriter en fotograaf uitspaart. En trouwe volgers die het product willen kopen, krijgen via de blogger een kortingscode, wat die influencer dan weer commissie oplevert.”

Big business dus, dat influencer-gedoe. Het lijkt erop dat je er voorlopig rijker van wordt dan van cryptomunten.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur