In maart was het erger

Cijfers moet je leren lezen.

Statistieken zijn erg vatbaar voor interpretatie. Wie de cijfers van nu naast de cijfers van die maart legt, heeft een woordje uitleg nodig alvorens tot een conclusie te komen. In de week van 9 tot 15 maart, de week voor de lockdown dus, werden er 1.348 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ofwel gemiddeld 193 besmettingen per dag. Heel wat minder dan vandaag dus. Op 17 maart, de dag dat de lockdown werd afgekondigd, werden er al 422 besmettingen geteld.

Als je de cijfers van vandaag checkt, dan lijkt het er op het eerste gezicht op dat er nu meer besmettingen bijkomen dan toen. Maar dat klopt niet helemaal. Men schat dat men begin maart slechts 1 op de 30 besmettingen ontdekte, vandaag zijn er dat 1 op de 3. Dat zijn er 30 keer meer. In maart waren er dus geen 400 besmettingen per dag, maar 12.000, vandaag – volgens dezelfde berekening – ‘slechts’ 1.500.

Dat betekent wel dat we 2 van de 3 besmettingen nooit te weten komen, 40 procent van de besmette personen vertonen ook gewoon geen symptomen. Gezien we meer testen, ontdekken we vandaag ook veel meer besmette personen die gewoon nergens last van hebben. In maart testten we alleen de hele zieke mensen. Nu is dat anders, nu testen we ook jonge mensen, mensen die in contact geweest zijn met iemand die besmet is, reizigers die terugkeren uit een rood gebied. We gaven in PNWS al eerder de testcijfers van Nederland. Nu kunnen we vergelijken en – zoals we vermoedden – de cijfers en conclusies van onze Noorderburen gaan inderdaad ook op voor ons land.

De situatie van maart is nauwelijks te vergelijken met die vandaag, niet alleen in cijfers, maar ook met het soort mensen dat getroffen wordt. Toen was het vooral de reizende middenklasse die de ouderen besmette, nu zijn het vooral jongeren tussen de 18 en de 30 jaar die door hun risicogedrag het virus bedienen. Het zijn ook vooral lokale gemeenschappen met uitheemse roots die voor de heropflakkering zorgen. Mensen die cultureel de gewoonte hebben om dichter bij elkaar te komen en die bovendien het niet zou nauw nemen met de regels van dit land.

Tot slot is er de R-waarde. Die schommelt op dit moment rond de 1,11. In maart zaten we aan 3. Ook daar doen we het beter en is het minder dramatisch dan ons wordt voorgeschoteld.

Neemt niet weg dat het virus nog altijd niet weg is en dat we ons moeten blijven beschermen, ook tegen onszelf.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More