In Luik gaan op 1 mei de terrassen weer open

Gouverneur en burgemeesters van provincie Luik wachten niet op het Overlegcomité.

Morgen, woensdag, liggen de buitenbubbel en de contactberoepen op de onderhandelingstafel van het Overlegcomité. Het onderwijs is gisteren al ‘geregeld’ door dezelfde regeling van voor de paasvakantie aan te houden. De heropening van de horeca wil De Croo nog even ‘parkeren’.

Maar daar willen de gouverneur van Luik en enkele burgemeesters niet op wachten. Voor hen is het welletjes geweest. Zij zullen oogluikend toelaten dat horecazaken hun terrassen openen op 1 mei, ook als het Overlegcomité morgen beslist dat het nog niet mag.

Voor de gouverneur van Luik, Hervé Jamar, is het de enige manier om een einde te maken aan de illegale feestjes in zijn stad. “De politie van Luik is moe”, zegt hij aan de Franstalige nieuwssite ‘RTL Info’. “Ze heeft het steeds moeilijker om tussenbeide te komen bij manifestaties en ik denk dat de politie in dat opzicht een vorm van begrip kan opbrengen.” Dat wil zeggen dat de politie straks niet zal ingrijpen als op 1 mei de terrassen weer opengaan. ‘RTL’ deed een rondvraag en stelde vast dat verschillende burgemeesters uit de provincie dat voorbeeld zullen volgen.

Daar gaat Pedro Facon met zijn drie vuurtorens niet mee kunnen lachen. Als het aan hem ligt, kunnen we vanaf midden juni pas ‘wat meer risico’s gaan nemen.’ Coronacommissaris Pedro Facon en zijn experten hebben voor morgen een nieuw exitplan bedacht, waarbij de horeca pas in juni volledig zou openen.

Is de Waalse koppigheid een precedent dat het begin inluidt van een algemene burgerlijke ongehoorzaamheid?

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More