In de Emiraten kan je straks betalen met de punten van je goed gedrag

“Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe.”

Sinds 2019 bestaat er in de Verenigde Arabische Emiraten een ministerie van Mogelijkheden. Uniek in de wereld. Bedacht door de emir van Dubai met de bedoeling om te experimenteren met nieuwe ideeën die de maatschappij moeten verbeteren. Ten minste, dat is de officiële verklaring.

Wie zich voorbeeldig gedraagt en behulpzaam is, kan punten verdienen, en die punten vervolgens als betaalmiddel gebruiken. Het systeem is opgesteld door een al even uniek onderdeel van het ministerie van Mogelijkheden: het departement van Gedragsveranderingen. Je moet er maar opkomen. Burgers kunnen punten verdienen op verschillende thema’s, waaronder ‘familie’, ‘interactie met de maatschappij’, ‘economische groei’ en ‘liefde voor het vaderland’.

Hoe ze dat precies gaan meten, is niet helemaal duidelijk, maar er komt een app waarin negentig gedragingen zijn geselecteerd. Je kan je natuurlijk de vraag stellen of het de bedoeling is om het goed gedrag te detecteren of om slecht gedrag op te sporen. Dubai staat niet meteen bekend voor vrijheid en vrolijkheid. De stad heeft per hoofd van de bevolking het hoogste aantal bewakingscamera’s ter wereld. Tijdens de coronapandemie is er ook zwaar geïnvesteerd in warmtecamera’s om burgers op te sporen die rondlopen met koorts. Alle burgers staan ook in een uitgebreid gezichtsherkenningssysteem, dat gekoppeld is aan verdere identiteitsgegevens. Wanneer je vijftien naakte vrouwen je terras op stuurt, krijg je bijvoorbeeld geen goede punten.

Maar, sjeik Al Maktoum is trots op zijn ministerie van Mogelijkheden en met het eerste programma van het departement van Gedragsverandering. Hij kondigt het puntensysteem dan ook aan als uniek en het eerste van zijn soort ter wereld.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More