In België kan je moordenaars vrijkopen met… crimineel geld

Toevallig nog een stapel drugsgeld liggen? Koop er eens een moordenaar mee vrij.

Het zijn nogal kerels, de gebroeders Rustemi. Niet voor niks dat ze de ‘Daltons van Albanië’ als bijnaam kregen. Tot het begin van dit decennium ‘werkten’ ze nog in het noorden van Italië. Daar controleerden ze prostituees op snelwegparkings. Werkweigeraarsters of lichtekooien die niet genoeg centjes opbrachten, die mochten weer stoppen. Voor eeuwig.

In 2014 werd de Italiaanse grond te heet onder hun voeten en kwamen ze naar ons land. Hier begonnen ze zaakjes in en rond Brussel. Safet Rustemi, de ‘gezelligste’ van de gebroeders Rustemi, kwam op het idee wat bij te verdienen in de afpersing. Tientallen horecazaken in groot Brussel betaalden ‘beschermingsgeld’. Voor zij die geen bescherming dachten nodig te hebben, had Safet Rustemi nogal doorslaggevende argumenten. “Hoe oud is je dochter? Twaalf? Knap ding. Als je niet betaalt, dan zal ik haar moeten verkrachten”, vertelde hij onder andere aan een Brusselse cafébazin. Daarnaast hadden ze ook heel wat prostituees voor zich werken en hadden ze een stevige vinger in de pap te brokken in de coke-business. Wie ruzie zocht met de broers of hen tegenwerkte, die verdween spoorloos.

Tot de arm der wet hen wist te klissen. Op 25 januari 2017 werd de zwaarste jongen, Safet Rustemi, veroordeeld tot negen jaar cel. Zijn onmiddellijke aanhouding werd gevraagd, maar dat vond het Hof niet nodig. Soit, Rustemi dus op vrije voeten. Wat later werd hij dan toch aangehouden omwille van nieuwe strafzaken.

Op 12 juli 2017 mocht Safet Rustemi vrij onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden: eerst een borgsom van 25.000 euro betalen. Wat Rustemi natuurlijk met de glimlach deed. 25.000 euro, dat is immers kleingeld voor hem.

Omdat hij illegaal in ons land was, kreeg hij enkele dagen later ook nog eens een gratis vlucht richting Albanië. Dat er hem nog twee serieuze rechtszaken boven het hoofd hingen, waren ze in Brussel even vergeten.

Intussen is zijn gevangenisstraf in ons land opgelopen tot 22 jaar, maar daar moet Rustemi eens goed mee lachen. Met een pintje in de hand, aan de Adriatische kust. In zijn thuisland Albanië laten ze hem met rust. Straffer nog: de gouverneur houdt hem daar het hand boven het hoofd. Allicht omdat hij daar veel centjes voor krijgt. Naar schatting legden de broers Rustemi in Albanië al zo’n veertig mensen om.

En zo is de 33-jarige Albanees één van België’s meest gezochte criminelen… die door de politie zelf uit het land werd gezet. Eerst sturen ze hem zelf weg, nu willen ze hem oppakken. Maar in Albanië heeft de Belgische justitie natuurlijk niks in de pap te brokken.

Dat is op zich straf, maar weet je wat misschien nog wel straffer is? Tegenwoordig kan je in België niks meer met een hoop cash. Wie met pakweg 10.000 euro naar de bank wandelt om het geld op zijn rekening te storten, moet bewijzen dat-ie de som op eerlijke wijze verkreeg. Handelaars mogen geen grote sommen cash aannemen: kopers moeten per overschrijving of met een bankcheque betalen. Wie met meer dan 9.999 euro op het vliegtuig stapt, die moet dit tevoren aangeven en bewijzen waar het geld vandaan kwam.

Maar gezochte criminelen, die mogen mits cash betaling van een borg van 25.000 euro weer vrij. Of met andere woorden: de Belgische Justitie mag niet alleen crimineel geld verbeurd verklaren, maar er zich ook mee laten betalen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More