In 4K en slowmotion zie je pas ware kracht van de Beiroet-explosie (video)

Een groot deel van Beiroet is getransformeerd in een reusachtige krater.

Duizenden gewonden, meer dan honderd doden en honderdduizenden mensen dakloos: de explosie in Beiroet heeft een ravage aangericht. Maar hoe sterk was de explosie? De 2750 ton ammoniumnitraat – belangrijk bestandsdeel van kunstmest – zorgde vorige week dinsdag voor de kracht van een kleine atoombom.

Het materiaal  is relatief veilig als het droog en vrij van vuur wordt bewaard, maar eens blootgesteld aan hoge temperaturen of door het te mengen met brandbare stoffen, verandert ammoniumnitraat al snel in een ammoniumnitraat in een massa-explosie. Met eerst een grote witte waterdamp, een drukgolf, de paddenstoel en een grote donkere wolk. Met andere woorden: de kracht van een kleine nucleaire bom.

Volgens de experts had de ontploffing een equivalent aan 1.000 tot 1.500 ton TNT, dat is vergelijkbaar met een tiende van de kracht van de atoombom op Hiroshima in 1945. 

Onderstaande 4K-beelden in slowmotion tonen aan dat niets of niemand gespaard bleef in een wijde omtrek van kilometers lang. De scène lijkt zo te passen in een Roland Emmerich-rampenfilm, maar is helaas bittere realiteit.

Het resultaat van pure nalatigheid en passiviteit van een regering die het nu moet ontgelden.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More