Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Imams mogen (na gesjoemel) niet meer deradicaliseren in ons land

Redactie - 15-06-2020

Zuhal Demir (N-VA) stopt samenwerking met Gentse imam Hjalid Benhaddou.

Imans die geradicaliseerde ex-gedetineerden moeten deradicaliseren! Excuseer? We moesten het ook twee keer lezen. Is dat niet zoals de kat weer bij de melk zetten? Dat er behoefte is aan deradicalisering, is zoals dat heet, nogal wiedes. De vraag is, wie moet zoiets doen?

Omdat de kennis van de Islam een must is in deze, kwam het project ‘Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering’ in aanmerking. Onder anderen de bekende Gentse imam Khalid Benhaddou leidt dat project met zijn Platform Vlaamse Imams (PVI) in goede banen. Maar die banen blijken achteraf nogal wat zijwegen te kennen. 174.000 euro per jaar had toenmalig minister Jo Vandeurzen (CD&V) er destijds voor over. Jammer genoeg blijkt nu – aldus de huidige Vlaamse minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) -dat er nogal wat gesjoemeld werd met onze centjes.

“Het aantal werkuren kwam zowel in 2018 als in 2019 niet overeen met de uitbetaalde subsidie. Bepaalde rekeningen konden niet in verband gebracht worden met de opdracht van het project. Er werd bij aanvang ook slechts één imam ingezet, terwijl er dertien waren beloofd. En onterechte kosten aanrekenen aan de belastingbetaler, dat kan niet. Dit project dient voor de beveiliging van onze maatschappij, niet als subsidiekraan. De organisatie kreeg herhaaldelijk de kans om met een plausibele uitleg te komen, maar die bleef uit”, zegt Demir in Het Laatste Nieuws. Daarmee houden we de moskee natuurlijk niet in het midden, en dus trekt ze de stekker uit dat project.

Demir nuanceert en merkt op dat Theologie maar één onderdeel is van het probleem radicalisering. Meestal hebben die extremisten een criminele achtergrond, hangen ze net iets te veel achter hun computer en zijn er psychiatrische issues die in de gaten moeten worden gehouden. Als je het “totaalpakket” niet aanpakt, blijven ze vatbaar voor de “de eerst volgende gek die op hen inpraat”, aldus Demir.

 

Zuhal demir Hjalid benhaddou Deradicaliseren

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken