“Ik mag niet meer in de media komen omdat ik ‘voor Vlaams Belang’ ben”

Kyra Gantois richtte samen met Anuna De Wever Youth for Climate op, maar haar rol in die beweging was al snel uitgespeeld, zegt ze zelf.

De 20-jarige klimaatactiviste postte gisterenavond op Twitter haar kant van het hele Youth for Climate-verhaal. “Ik hoopte dat ik dit verhaal nooit ging moeten doen, maar er is een punt waarop genoeg genoeg is”, staat er te lezen. “Ik word vaak als éénzelfde persoon gezien met Anuna. Ik heb ook een mening en ik ben het ook niet altijd eens met haar.”

Het was al een tijdje duidelijk dat er een haar in de boter zat tussen de twee initiatiefnemers. Nog niet zo lang geleden klaagde Kyra zelfs openlijk dat ze niet genoeg media-aandacht kreeg. “Wat ik bedoelde en wat bijna niemand zag is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en ik ook wel mijn ding te zeggen had en ik daar nooit de kans toe kreeg.” De relatie tussen Kyra en Anuna verslechterde steeds, aldus Kyra op Twitter, wat ook woog op de beweging. Daarop trok Kyra zich steeds meer terug uit YFC. “Ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt word en de mond gesnoerd word.”

Toen het vlak voor de Clap for Climate-stunt in de Boiler Room van Pukkelpop tot een confrontatie kwam tussen Anuna en Kyra, kreeg Kyra volgens haar verhaal op Twitter de echte reden te horen waarom ze niet zo vaak meer bij de groep betrokken werd. “Anuna en ik hadden elkaar al een tweetal maanden niet gezien dus hebben we even met elkaar gepraat, alhoewel dat gepraat niet echt een juist woord is. Laten we eerder zeggen dat ik veel dingen naar mijn hoofd gesmeten kreeg (figuurlijk). […] Ik kreeg te horen dat […] iedereen het ermee eens was dat ik niet meer in de media mocht komen omdat ik gezegd heb dat ik VOOR Vlaams Belang en VOOR Tom Van Grieken ben.”

Maar de echte druppel volgens Kyra? “Het feit dat het mij eindelijk opviel dat ik niets deed voor deze wereld of het klimaat, maar ik gewoon vast zat in een one man show voor aandacht.” Daarna gaat ze verder in op de gebeurtenissen op Pukkelpop. “De dag erna een artikel over het feit dat Anuna snachts lastiggevallen en bedreigd is, maar ze zegt wel dat ze van niets weet en heel de nacht heeft doorgeslapen, maar ze kon wel zeggen dat het ‘jongeren met een Vlaamse vlag’ waren. […] Daar kwam de frustratie over het feit dat Anuna een klacht ging indienen en het parket direct een onderzoek ging starten. En terechte vraag: een klacht indienen tegen bedreigingen die je niet gehoord of gezien hebt?”

Verder meent Kyra dat haar getuigenis geen persoonlijke aanval op Anuna is. “Ik zeg niet dat jullie nu massaal moeten gaan haten op Anuna. Dat is zeker niet de bedoeling van mijn verhaal. Velen vroegen zich af wat er met mij aan de hand is, waar ik naartoe was dus voelde ik me verplicht om te vertellen wat er aan de hand is.” Haar klimaatambities wil ze evenmin opbergen. “Ik ga verder om mijn doelen te bereiken binnen de klimaatkwestie en je zal me nog steeds zien verschijnen op de marsen. Ga ik terug naar de YFC-kerngroep? Ik denk het niet. Mensen met een eigen mening horen daar niet.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More