“Ik heb een medicijn tegen het coronavirus”

Patiënten van Nederlandse arts in vier dagen genezen.

Telkens keer weer duikt chloroquine en hydroxychloroquine op als medicijn tegen het coronavirus. Hydrochloroquine is een geneesmideel dat als sinds de jaren dertig wordt gebruikt tegen malaria, lupus en reuma. Het is goedkoop en het heeft – volgens sommigen – nauwelijks bijwerkingen. Omstreden is het wel: er zijn believers en non-believers. Maar dat heb je altijd als er plots een simpele oplossing blijkt te zijn voor een moeilijke probleem.  

Een Nederlandse huisarts, Rob Elens, vindt alvast dat we niet de luxe hebben om te wachten op onderzoek en besloot om het medicijn toe te dienen aan zijn patiënten. Aan de Nederlandse zender omroep P&M, vertelt hij dat hij acht mensen – 60-plussers en 80-plussers – heeft behandeld en dat die allemaal zijn genezen. Zij ondervonden nauwelijks bijwerkingen en waren na vier dagen allemaal klachtenvrij. Hij vindt dan ook dat dit een goede en veilige behandeling is voor mensen met corona.

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat ook en bestelde alvast 29 miljoen pillen voor de VS. Trump denkt dat hydroxychloroquine Covid-19 de wereld zou kunnen uithelpen. Dokter Fauci – de Amerikaanse Van Ranst – deelt de overtuiging van de president echter niet meteen. Maar Trump vindt – net als de Nederlandse dokter – dat we niet de luxe hebben om te treuzelen. “Tja, wat ken ik ervan? Ik ben geen dokter, maar ik heb gezond verstand”, verklaarde de president. “We hebben geen tijd om het te testen met testbuisjes en laboratoria.”

Wetenschappers willen ‘weten’, Trump en de Nederlandse dokter willen ‘doen’. Stel dat je zelf Covid-19 zou hebben, wat zou jij dan doen?

Er kwam onmiddellijk reactie op het YouTube filmpje Van Dokter Elens. Toch blijft hij overtuigd van zijn zaak. Hij vindt vindt niet dat het middel wat is voor in de tweede lijn, maar voor de eerste lijn om de tweede lijn te beschermen. “Indammen en veel voorschrijven”, aldus de Nederlandse arts.

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat er voorlopig enkel “anekdotische aanwijzingen” zijn dat het werkt. Hij heeft weet van mogelijke gunstige resultaten van het medicijn, maar men is niet zeker of dat enkel te wijten is het toedienen van hydroxychloroquine. “Om dat te weten te komen, heb je patiënten nodig die perfect vergelijkbaar zijn, in een blinde klinische studie”, aldus Van Gucht.

Dat het niet zou werken, horen we alvast niet.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More