“Ik heb de burgemeester vermoord, komen jullie?”

Jongeman snijdt met een breekmes de keel van de burgemeester van Moeskroen over.

Twee jaar geleden wachtte Nathan Duponcheel (toen 18) burgemeester Alfred Gadenne op, op het kerkhof van Moeskroen. Daar ligt de vader van Nathan begraven die twee jaar eerder zelfmoord pleegde. De man werkte als ambtenaar bij de dienst bevolking en was wegens asociaal en licht agressief gedrag ontslagen. Hij was die ‘schande’ nooit te boven gekomen. Het was Nathan die hem met een koord rond de nek vond.

Blijkbaar is het een familietrek om problemen op een simpele maar drastische manier op te lossen, want Nathan neemt het recht in eigen handen en snijdt de keel van de burgemeester over omdat hij denkt dat die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Later zal blijken dat burgemeester Gadenne niets met het ontslag te maken had. Hij stond bekend als een man die conflicten uit de weg ging. Elke avond ging de burgemeester rond 20u het kerhof van Moeskroen sluiten. Daar wacht Nathan hem op .

“Ken je mij niet?” vroeg hij aan de burgemeester.

“Nee. Ah, wacht, je bent de zoon van Olivier? Ik had je niet herkend. Wat ben je gegroeid, jongen”, antwoordde de burgemeester.

Voor Nathan was dat de druppel die zijn volle emmer deed overlopen. Hij dacht dat de burgemeester hem uitlachte, sloeg hem tegen de grond en sneed hem met een breekmes de keel over. Hij zette zich naast het lijk en belde de hulpdiensten: “Ik heb de burgemeester vermoord, komen jullie?”

Nathan had de moord voorbereid. Terwijl de burgemeester leegbloedde, stopte Nathan een foto van hem en zijn vader in diens portefeuille. “Dan zullen jullie begrijpen waarom ik het gedaan heb”, vertelde hij aan de politie. Op zijn computer had hij gezocht naar de straf die er stond op moord en hij googelde naar hoe je ‘het best’ iemand doodt.

Zijn moeder noemt hem “een moderne Che Guevara” wanneer ze haar zoon moet beschrijven aan de politie. Het is bij haar dat Nathan na een jaar gevangenis met een enkelband zijn assisenproces mocht afwachten. Maar het ging meteen alweer fout. Wanneer Nathan verneemt dat zijn beste vriend wat met zijn grote liefde heeft, knipt hij de enkelband kapot en stormt hij er meteen met een mes naartoe. De tussenkomst van zijn broer kan een tweede drama vermijden. Nathan beweert dat hij zelfmoord wilde plegen voor haar ogen.

Ook voor die tweede zaak zal hij zich nu moeten verantwoorden. De mislukte Che Guevara heeft heel wat uit te leggen aan de volksjury in Bergen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More